Södåkra Vingård, uppstart.

Så här började det :


Hösten 2010 :

Marken bereds. Var tidigare en betsevall i många år. Berggrunden är gnejs. Jorden består av lera med inblandning av viss humus och sand/morän, dvs inte en ren lerjord. Marken är dikad och sluttar svagt mot söder. Alven ligger på c:a 30 cm djup. Marken är relativt fattig på kalium men rik på kväve bl a.
- ogräset saneras först.
- ytan plöjs under hösten och harvas senare under kommande vår.
- jordprover tas och analyseras.
- vi gräver några gropar (60cm) för att förvissa oss om markens lämplighet.
Helst säker på att marken är lämplig för vinodling, blir man förstås inte förrän man odlat upp marken med vinstocker ..
Marken får vila under vintern och planeringen av arbetena under våren tar vid.

Januari 2011 :

Här ska planteras druvor. Marken är i höstas ( 2010 ) beredd och plöjd av kunnig lantbruksexpertis till granne. Markprover visar bra värden på ingående ämnen och mineraler utom kalium, som vi ska komplettera lite med. Jordmånen är någonstans mittemellan humusrik och lera, både över och under plogsulan, så det blir nog bra mark.


10/3 :
Tjälen börjar gå ur jorden. Efter den osedvanligt kalla perioden slutet på januari - februari, ligger nu tjälen 10 cm ner.

15/3 :
Idag skiner solen för 3:e dagen i rad och tjälen ligger c:a 30 cm ner. Om ett par dagar är den borta.
Stolpar till inhägnaden har anlänt.


I påsk kommer våra druvstockar Först ska vi sätta upp inhägnad och nät runt planteringen som skydd mot hjort, rådjur och hare. Stolpar och nät köper vi lokalt under veckan som kommer. Att slå ner stolparna och spänna nätet, räknar vi att behöva få hjälp med.
Vi behöver idag först ta bort ett äldre stängsel och borra hål för stolpar.

Till ändstolpar i spaljén ämnar vi ( tänkt idag i alla fall) använda oss av de stolpar som blir över efter att ha satt stängsel.


18/3 :
Tillfälligt bakslag i naturen. Några cm snö kom inatt - förväntas smälta bort igen under dagen.
20/3 :
Nu har vi beställt viltnät, med höjd 180 cm, för att inte hjortar, rådjur och harar ska kunna ta sej in i plantyeringen.
Det blir en traktorgrind och två portar in till planteringen. Hoppas alla stolpar som vi köpt räcker till detta.
Igår började jag försöka köra traktorn igen, men den går inge bra. Jag har skruvat länge utan att komma tillrätta med alla fel .. Den går långsamt framåt, men det är allt .

22/3 :
Idag har jag provkört traktorn igen, men den orkade inte länge, utan stannade på mitt på vägen .. Den är nu inkämnad till AT Traktorservice som kan sånt här - Verkar vara stort fel i växellådan säger dom .. Den blir inte klar så att jag kan harva av åkern själv - jag behöver ta hjälp med det igen ..
Idag är det 3:e dagen med +10 grader mitt på dagen. Tjälen försvann den 19:e. Jorden har börjat torka upp.

Vingårdsplanering :
Ska ut och sondera för var stängslet ska stå och vart vinraderna bäst bör placeras då - all litteratur säger att planteringen ska vara ett rektangulärt fält.
Det blir väl bäst och hålla sej till det då. Jag har flera gånger måttat upp ett radavstånd på 2,10 2,15 2,25 och 2,50 (m) för att se vad som blir bäst för den här planteringen. Troligen väljer vi 2,25 (m). Jag är idag bestämt emot att gå ner till 1,90 (m), då det känns trångt för den traktor jag satsat på. (alla experter tycker inte så).
Raderna blir relativt korta med c:a 55 (m) längd. I mitten av planteringen ska vi ha en öppen plats med gångväg dit.
Från trädgården ska man kunna gå rakt in på denna (mitt-)gångväg.
Ev. har vi en pergola tvärs raderna österut. Rosor vid början och slut av rader.
Plantavstånd 1,0 (m). Enkel Guyot uppbindning. Nedersta kordonwire på c:a 65 cm höjd. Lövvägg på höjd (0,65 + 1,20 = 1,85) (m) c:a.


24/3 :
Har arrangerat hjälp med att sätta upp viltinhägnaden. Han kommer om c:a 3 veckor, måsta bara hålla med traktor själv och den får jag väl hyra in då .
Allmänt sett är våren även detta år c:a en månad senare i skåne än tidigare år. Jorden blir inte tillräckligt torr för harvning förrän om några veckor. Den har inte värme för tillväxt förrän till c:a påsk. Plantorna behöver inte levereras och sättas i jorden förrän tidigt maj.


2/4 :
Vi har hållit på och röjt sly kring åkern mest hela dagen. - måste ha plats att lägga ut viltnäten innan de spänns upp.
Det var nära 18 gr och solsken. Sädesärlan har kommit. Bofink och Koltrast sjunger om kvällen. Traktorn är nog snart hemma igen, verkar det som.
Jag har grävt bort en del jord kring portarna till ladan, så att dom ska gå lätt att få upp.
Jag planerar att bygga en till trappa till övervåningen i ladan, så att utrymmena kan disponeras lite bättre.
Åkgräsklipparen kom hem från sin vinterservice idag.

3/4 : Den Kinesiska trimmern med elstart, av fabrikat RYOBI, just nyinköpt på traktens Bauhaus, gav upp efter en timmes körning. Omöjlig att få igång vare sej med "snöret" eller elstarten eller startgas. En undersökning visar att det varken kommer fram bensin eller finns någon gnista på stiftet ... Känns inte roligt att bli lurad på funktion och kvalitet ..
Efter flera timmars försök med snöret, verkar det som om batteriet måste vara fullt laddat för att kunna ge gnista vid manuell start ! ? Kul konstruktion i så fall. ( 28/6 : vi har nu börjat lära oss de knep som behövs för att få igång den .. - när det gått ett tag (5-10 min) fungerar den ok).

5/4 : Nu har DHL sagt att viltnätet kommer på måndag - hoppas det är hela leveransen och inte bara en del ..
Den 18:e och 19:e har vi stängselsättning kring blivande odlingen.
Traktorn är nu sönderskruvad i 3 delar och växellådan under proffs service - tack ni alla som hjälper till .. Nästa köp blir det en beg. europeisk traktor i stället.

11/4 : Gågna veckan har vi varit på en avstickare till Mosel och provat på just utkomna 2010'orna. Riesling och Dornfelder bl a. En del tillskott i vinkällaren fick vi.
Traktorn har hunnit bli klar och skall hämtas i morgon, om provkörningen blir ok.

18/4 : Idag sätter vi stängsel kring odlingsmarken. Det går åt c:a 300 m. Vi har hyrt in en traktor till hjälp och "Santatorp" sätter stolpar och drar nät. Vi har under veckan stakat ut stängslet med käppar och kommit på att vår trädgård och vinodlingen ska vara ett område - vi ska kunna gå genom grinden rakt ut i odlingen från trädgården. Det blir vackert.
19/4 : - Vi vart inte färdiga idag utan fortsätter på(3:e dagen) onsdag.
20/4 : Äntligen är stängslet klart. Det tog längre tid än beräknat. Dessutom grävde vi av en omarkerad kabel när vi satte stängslet. Men kabelns ägare var snabbt på plats och lagade felet.



24/4 : Idag var vi nere hos Murre och Lena i Klagshamn ( "Vingården i Klagshamn" ) och hämtade våra dyrgripar till plantor. 500 st av olika sort och längd.

25/4 : Vi har lånat en jordborr av våra tillmötesgående grannar som vi försöker borra hål med. Det är hårt och tungt. Borren fastnar ideligen och man blir fort trött. Dessutom måste vi använda en manuell jordborr till att bredda hålet med. Hålen behöver vara nästan 60 cm djupa för att få ned rötterna rätt. (*)
På en dag lyckas vi knappt få ner 10 plantor i jorden ..




26 - 28:e/4 : fortsatta försök till arbete med jordborr, nu med hjulförsedd kraftigare motordriven variant. Har nu till slut kommit upp i en takt av 30 - 40 plantor per dag, med hjälp av hårt fysiskt arbete. Arbetar f.n. ensam med detta.
Måste ta hjälp för att hinna få allt i jorden ..
Från mitt fönster i kontoret kan jag dessutom se att planteringen visar en viss variation i sidled på plantorna, vilket inte är optimalt för senare ev maskinell bearbetning av jorden .





Efter att hålen i marken är borrade, grävs de ur en extra gång på jord som rasat ner igen. Därefter sätts plantorna med rotspetsarna klippta och rötterna nedåt. Höjd till ympstället ska vara ca 55 cm över marken, för våra "högstammade" plantor. (Cordon-linan på 60-65 cm höjd).
Hålen fylls med lite jord, vattnas och stödkäppar sätts ner varefter de fylls helt igen. (*).

28/4 : Har nu beställt hålgrävning på entreprenad av ett lokalt företag i trädgårdsbranschen. Jag inser nu att vi kommer inte att kunna göra alla hål med egen muskelkraft ...




Här kör Mattias jordborren från Kullaträdgård AB . 100 borrade hål på strax över 1 timme !

Lite planering :
Fredag morgon kl 05:00 - 07:00
- vi märker ut och "linjerar upp" återstående raderna för vinplantorna. Mattias från Kullaträdgård AB kommer och börjar borra återstående c:a 300 hål kl 07:00 ! Ska vara klart på en förmiddag !
30/4 : Det tog faktiskt 7 timmar att borra återstående hål med maskinell hjälp - vågar inte tänka på vad det hade tagit oss med manuell borr ! Dessutom behövde vi flytta en rad , där borrdjupet inte blev så stort pga sten i backen .
Vi börjar sätta 100 Cabernet Cortis direkt. Det går bra. Klart på ett par timmar.



Ympstället sätts c:a 4 cm över marken vid "lågstamsplantor".(*). Här Cabernet Cortis.




Sen fortsätter vi med nästan en hel rad Solaris .

1/5 : på kvällen, - 350 plantor satta nu.





De första 2 raderna satta för 5-6 dagar sen, har redan knoppats ( 4 - 8 mm ). Vilken stark växtkraft vinstockarna har.
Senare :
- "stolpning" för radernas ändpunkter avvaktar vi med ett tag .
- Spaljéerna med tråddragning, sätts efter att planteringen är klar.





2/5 - kvällen : Oj nu verkar det kunna bli frost. Måste stiga upp kl 04:30 och kolla temperaturen. Kanske jag får användning för den just inköpta nya vattenslangen ?
- 375 plantor satta nu.
4/5 - nattten : 0 grader igen .. fast något stigande .. har regnat en del, kanske det hjälper och skyddar knopparna lite ..
- 420 stockar satta nu .. ( kvällen ).




5/5 : - 445 stockar satta nu.
En del knoppar kan ha frostskador .. svårt att se med så små knoppar.
Skulle gissa att 1/3-del av de utkommna knopparna kan ha hunnit bli skadade .. men alla har inte hunnit bryta fram än ..
9/5 : Knopparna växer .. verkar bara vara en del mindre knoppar som kan ha frostskadats.. På de större skotten/knopparna ser man att yttersta "bladet" på knoppen har torkat ihop, men knoppen fortsätter att växa - så det har bara blivit mindre frostskador i alla fall ..

10/5 - 15/5 : Utbildningskurs i Freiburg om Vinodling - se särskild rubrik till vänster.
Efter en intensiv vecka med utbildning av legendariske Volker Jörger, på WBI i Freiburg, känner vi att vi har mycket djupare kunskap i vinodling.
Framför allt har vi alla lärt oss att inte upprepa alla de "grodor" vi gjort under de första åren (tiden) som vinodlare.
Alla deltagarna har även beretts tillfälle till ett stort antal kontakter på resan.

16/5 : Hitintills 500 vinstockarna planterade nu. Flera av Solaris redan med 2 cm långa skott.
Cabernet Cortis , "lågstam", har redan flera plantor med 5 cm långa skott efter c:a 3 veckor i jorden.
Antalet graddagar är nu uppe i 65 st.





18/5 : 19 st Regent planterade idag, tot 519 st vinstockar nu.
22/5 : Vi har börjat ta bort sten från marken för att få lättare att hantera marken mellan raderna.
18 st Regent planterade i helgen, tot 537 st vinstockar nu.
24/5 : Det har regnat bra, marken är inte torr längre. 544 stockar satta nu.


Vinstock med skott från den övre ympade Solarisdelen.



Arbete i vingården. Antalet graddagar nästan 100 nu.
27/5 : Alla 550 plantor (utom några enstaka) är nu med skott, en del 10 cm långa.
Vädret är regn och solsken varvat f.n.
ytan på jorden hinner precis torka upp innan nästa omgång med skurar kommer.

6/6 : Vinet växer.
Vi börjar byta ut stödpinnar av bambu (storlek 10 - 12 mm), till armeringsjärn, 8 mm. De har en bättre hållbarhet och är något längre. Antal graddagar är nu 180 st.


Solaris har nästan 20 cm långa skott på flera håll.
Här med 4 - 5? st blomställningar (blivande druvklasar)


Cabernet Cortis har vuxit till ca 15 cm över ympstället.

13/6 :
Antal plantor som lever och har färska skott :
99 st Cabernet Cortis , ( av 100 st satta )
398 st Solaris , ( av 400 st satta )
50 st Regent , ( av 50 st satta )





18/6 :
Uppsättning av spalje'er pågår nu. Vi har :
- 106 stödstolpar (metall), som sätts med 5 m lucka,
- 22 st trästolpar "endstolpar" vid radslut, och lika många "ankare" till dessa.
som ska ner.

Sen ska c:a 4 km tråd dras längs raderna för stöd och uppbindning.
Varje rad har då :
- 1 st cordon-lina på ca 60 cm höjd
- 6 st stödlinor på ca 80, 110 och 140 cm höjd (ca).

Tills idag (27/6). har vi fått ner :
- 95 stödstolpar av 104 st tot
- 4 endstolpar av 22 st tot
- 1 ankare av 22 st tot
-> varav flera med handgrävda 50 cm gropar .. lite jobb kvar att göra alltså ..
4 st ändstolpar och 4 st ankare är då av lite klenare slag p g a kortare radlängd.

26/6 :
Ingen vinstock blommar än. Minst 50% har dock blomställningar nu redan första året.
Cabernet Cortis har växt så kraftigt att en del redan börjar leta sej ut ur planteringsrören.
I morgon och på tisdag hoppas jag kunna sätta de sista stödstolparna av metall.
27/6 :
måndag, Det blev bara 5 st stolpar idag. - men bara 5 stödstolpar kvar att sätta nu.
Dagen upptogs av annat.
Antal graddagar är nu uppe i 312 st.

28/6 : Antal graddagar är nu 322 .

29/6 : Var på lantbruksmässa (Borgebydagarna) idag.
Har köpt en jordfräs att koppla bakom traktorn, och en eldriven spruta för svavling av plantor mot ev mjöldagg.


29/6 : Nu har Solaris börjat blomma hos oss. - Planterat sista veckan i april !



Cabernet Cortis börjar växa ur sina plantrör på en del håll ..



4/7 : Nu blommar de flesta Solaris, som sattes sista veckan i april (2011).
Lite mer än hälften av stockarna saknar dock blomställningar detta första året.
3 st stödstolpar är ännu kvar att sätta .
6 st ändstolpar är klara.


Vi för en ojämn kamp mot ogräset ..


8/7: Vinet växer. Snart är det dags att klippa bort blomställningarna.
- Vi ska spara några här och där för att testa lite i höst med både smak, provskörd och testfermentation ..
Alla stödstolparna är i marken nu. Idag fortsätter jag med några ändstolpar i raderna. Därefter börjar vi dra tråden.

10/7: De 5 första raderna är klara med ändpålar och ankare.
På första raden har vi dragit nedersta "cordong-linan". Där är cabernet Cortis redan upp till 70 cm hög nu på något ställe. Vi har börjat diskutera om vi ska ta av växtrören, nu när det växer så bra .. (*).

Idag provkörde vi den stora jordfräsen som kopplats efter tarktorn igen, efter lite justeringar , och det gick bra, fast mycket ogräs snurrade upp sej på axeln. Den verkar klara av stenarna i raderna bra.
Makan har klippt mellan rader och mellan plantor hela dagen, och det ser riktigt proffsigt ut nu, tycker jag.


Stolpar uppe ..


14/7: Vi har hunnit att dra Kordon-linor på de 5 första raderna, och fixerat planteringskäpparna vid dessa.
Vårt vänliga grannpar i druvodling, " Anders och Anita" , där vi köpt mycket av vårt spalje-material, har assisterat med en del utrustning för att kunna påla och dra lina i odlingen.

31/7: Efter lite semester är vi åter i odlingen. Ogräset står nästa 30 cm högt.
- Vi kör igång med att klippa ogräs mellan vinraderna genast.
Plantorna är gröna och fina och har växt c:a 15 cm (en del mer) under tiden.



De plantor som blommat och där vi inte tagit bort fruktställningarna, bär påbörjade druvklasar.
e.g. ska inga klasar vara kvar första året efter planteringnen, men vi lämnar i alla fall kanske var 10:e planta med en fruktställning för att se utvecklingen.
De två senast knoppade Solaris-plantorna har inte orkat längre utan får anses vara förlorade.

5/8: Vi hade Dr Volker Jörger, från WBI (Freiburg); här på ett hastigt besök. Han reser just nu runt en vecka och ser hur det går för "hans" (=Freiburgs) druvsorter i sydSverige.
- Vi fich rådet att spruta (*) med MgSO4 för magnesiumbrist, att binda upp våra plantor bättre och att rensa bort mer ogräs, bl a.


Brist på Magnesium som sen orsakar "lokal" Botrytis.


Ovan, Dr. Volker Jörger undervisar.
De planteringsrör vi använt, ska vi ta bort, enl hans råd. (*). De behövs bara som skydd mot vilt, som vi ju redan har inhägnat emot.
Tidigare har jag gallrat, så att endast ett skott varit kvar på 100 plantor. - Det var fel. Det skall vara två (eller ev fler) skott kvar på våra högstamsplantor !.

7/8: Nu är alla planteringrör för Cabernet Cortis borttagna. Plantorna är därefter beskurna till enbart 1 st upprätt stående skott, och uppbundna kring planteringskäppen.
Nu ska vi ut och binda upp övriga bättre, dra den tråd som vi inte hunnit gjort tidigare och starta en ny ogräsrensning runt plantorna. En viss näringsbrist noterades också av Volker J.- en följd av att vi ännu inte hunnit rensa bort allt det rikligt tilltagna ogräsert. Det som vi tyckte var en vacker ljusgrön färg var näringsbrist. Det ska vara mörkare göna blad.
På rad 3, 4 och 5 har vi dragit de nedersta dubbla stödlinorna, 20 cm över kordon-linan.
I går (6/8) sprutade vi bladen med Mg-lösning - få se hur det artar sej. 2 Kg MgSO4 i 25 liter vattan. Egentligen alldeles för stark lösning, , men vi har tolkat expertisen så, att det ska gå bra. (*).

11/8: I går kväll köpte jag lite rosor och satte ner vid några ändstolpar. Det ser fantastiskt vackert ut.

...

Nu återstår bara att gräva ner de sista 6 ändstolparna och 7 st stödankare till dessa.
Vi har också dragit flera rader med dubbla stödlinor nu. Det låter enkelt, men tar tid att få gjort som ett prydligt jobb, utan att trådan snurrar sej eller får chinkar.
Kamp mot ogräset som vanligt idag.
i dag ska jag ta mej in till "LMI" och köpa lite mer sprutbara näringsämnen som N, K och MG, i olika saltlösningar. Avsikten är att spruta på bladen för att få ett snabbare upptag i plantan.(*). Det verkar ha lyckats med MgSO4 sprutningen (Bittersalt-lösningen), för jag ser inte att fler blad blir bruna i kanterna just nu.

12/8: Det som vi hade kvar i lösning av bittersaltet (MgSO4), spädde vi med mer vatten till 2% lösning (*) och sprutade på Cab. Cortis 2 första rader. Därefter blandade vi en 2%'ig lösning (*) av KNO3 och sprutade det på resten av raderna (Solaris).
14/8: Idag har vi klippt snyggt mellan raderna och rensat bort ogäs mellen plantorna på 3 st rader. Sen har jag gödslat ut ca 20 kg KNO3 på marken. Det började regna strax efter vi var färdiga med det. Toppen !. Enligt LMI ska Kaliumet och kvävet ha nått rötterna redan efter ett par dagar, då regnet löser granulatet snabbt i marken. (*).

17/8: Trots det myckna regnandet verkar tillväxten vara svag. En del toppar verkar se torra ut. Kanske plantorna har svårt att ta upp vatten. Det verkar inte vara någon sjukdom, kanske viss näringsbrist.
Dom har för en vecka sen fått vad som expertisen anser att de behöver, så vi får väl se tiden an.
Under tiden fortsätter jag att dra linor, sätta ankare till ändstolpar och gräva ner rosor.
Måste snart också bli klar med att gräva ner återstående 6 st ändstolpar, så att jag kan dra linorna där.
På 3 av Solarisraderna behöver jag sätta ytterligare en lina över de redan dragna, för att stötta mot vinden.
I kväll kom det nog 20 mm regn i en skur. Troligen bra.

18/8: Ja, så har vi det här med firma, bokföring och deklaration. Och senare bygga vineri, bidrag, bestämmelser, livsmedelslagar, utskänkning och alkoholskatt.
Idag behövs 23 olika tillstånd för att kunna producera en säljbar flaska vin ! Alla från olika myndigheter.
Dessutom behövs examina, prov, inspektioner och olika registreringsavgifter på kanske 20000 tillsammans. (vare sej man blir godkänd eller inte). - Kanske dags att börja med detta nu ...
Jag har tagit LRF-konsult till hjälp med företagsdelen, för att förstå hur skattemyndigheten resonerar om lantbruksföretag.
Jag har nu fått en viss hum om detta och vet hur jag ska bokföra fram till årsskiftet och vad som händer sen vid deklarationen. - Lite komplicerat, ska inte gå in på detta.
Inför planeringen av vineri, ska jag/vi ansöka om bidrag. Troligen kan man på landsbygden beviljas upp till 35% av vissa kostnader, om länsstyrelsen har medel just då.
Trots allt blir det ju både sysselsättning, omsättning och företagande på landsbygden med vinnäringen. Efter ansökan tar det nära 6 månader innan man får besked.
Alla kalkyler och offerter måste vara klara före ansökan. Inget arbete får påbörjas innan beslut.

20/8: I helgen har vi nu satt alla ändstolpar och alla ankare till dessa, som var kvar att göra. På några rader har vi kompletterat med en 4:e lina, 25 cm över de andra, för att stödja de högsta plantorna mot vinden.
Vi är nu inne på att börja dra vår 2:a kilometer supportlina. Kordon-lina saknas fortfarande på 4 rader, men det går snabbare nu att dra, när man börjar få rutin ..
Vinet verkar växa, fast långsamt. Vi klipper gräs och ogräs i raderna och mellan plantorna.
Den sista av de rosor vi köpt in, planterades också. En småblommig intensivt orange ros, "Linnéa .

23/8: Har dragit linor mest hela dagen. Det verkar ju inte svårt, men dom ska göras fast snyggt och prydligt i varje ända, och det tar en del tid per lina.
Nu har jag bara några linor kvar vid dom två korta raderna.
De Kordonlinorna jag dragit, måste jag ha lilla traktorn till hjälp för att spänna tillräckligt före fastsättningen. Sen är det ju lite motstånd att böja och sätta fast en 2,5 mm lina också ..
Hela planteringen är klippt mellan raderna idag. Rensningen mellan plantorna återstår.
Ska lägga ut lite mer KNO3 på marken imorgon . Likaså MgSO4 .
Tillväxten är fortfarande svag med en del torka i topparna. Vatten har kommit uppifrån i rikliga mängder.


Från mitt fönster, ( mot söder ) , - hälften av planteringen .

24/8: Rensat ogräs. Gödslat med c:a 10 kg KNO3 på Solaris och Regent (rad 3 - 11).

25/8: 31/8: Det bara regnar och regnar- man hinner knappt ut innan nästa skur kommer.
Vinet verkar ha tagit upp näringen dåligt, då vi inte hunnit rensa undan allt ogräs och gräs kring plantorna.
Tillväxten har inte varit maximal under året. Vi får hoppas att rötterna vuxit till desto bättre.
Vi försöker skära ner ogräset med vår trädgårdstrimmer, men det är en farlig lösning då stammarna inte tål att tråden nuddar dem.
Där bildas då ingångar för rötangrepp som efter senast ett par år knäcker plantan.
Jag har redan kört av en späd Cabernet Cortis - inte bra !.

4/9: Är nu inne på 4:e km-rullen av spaljetråd.
Vi har smakat på Solaris några gånger och just nu smakar den angenämt och sött. - går att äta som bordsdruva tom ..
I torsdags klippte jag också vägrenarna och uppfartsvägen till gården med lilla ovärderliga åktraktorn.
Har köpt en liten Gardena elsax att klippa ogräs med. Den går en timme, sen måste den laddas i 4 tim.
Bauhaus har försökt lämna tillbaka den Ryobi trimmer, som vi köpte i juni och som inte gick att starta med elstart ocn nästan aldrig gick att starta med snöret. Den gick dock inte att starta med vare sej el eller för hand, så vi tackade nej till att ta emot den och bad om ett nytt grundligt servicejobb. Dom har haft dem mer än en månad av sommaren nu.
Just nu kör en av oss med en Partner grästrimmer och en av oss med lilla Gardenasaxen. Vi har lyckats få bort ogräset närmast stockarna på ett par rader just nu.
Det verkar som det har börjat växa lite smått igen nu.
Vi har trimmat ner alla grenar till att bara vara högst två per stock, och på de grenarna har alla tjyvskott rensats bort.
Fortfarande indikerar bladens färg näringsbrist. Kanske måste vi spruta på lite närsalter igen på lövverket ..

11/9: Vi har varit ute och mätt oechsle (sockerhalt) med vår nyinköpta optiska handmätare igår, på de få druvklasar vi låtit hänga kvar.
Vi fick som bäst 67 på Solaris och som lägst 58 på de först planterade raderna.
Raderna som planterades i mitten av maj, kom bara upp till 47.
På nyplanterat Regent kom vi bara upp till max 20.
I ett nytt försök att förbättra tillväxten har jag sprutat lite 1% MgSO4 på bladen. (*).
Är det torrt i morgon på bladen, så ska jag ge lite 1% KNO3 också.
Kalium-fosfit har jag ytterligare fått som rekommendation för bra gödningsmedel att spruta på bladen.(*). Ska åka och köpa en säck på LMI.
Jag funderar just nu på om det myckna regnandet har förhindrat de ännu inte så välutvecklade rötterna att ta upp näring i rätt mängd? Att spruta närsalter på bladen måste vara rätt metod isåfall.
Ryobi trimmern har vi fått tillbaka nu (med slutkört batteri), men den går att starta och köra med nu.
Gardenasaxen har efter hand visat sej vara för klen i "käftarna", då dom viker sej vid belastning av frodig grönska. Den orkar inte klippa så hårt eller myckt heller ..
Några hundra meter tråd till är dragna i helgen.
Vinodlarna (FSV) höll sin stämma i Åhus i helgen. Det vart en trevlig och välordnad tillställning. En minimässa av leverantörer som hade arrangerats, blev en succé. Där köpte vi vår optiska oechslemätare.

13/9 : Storm igår em och idag. Hitintills verkar skotten ha klarat sej i vinden.
Har just fått reda på att varken MgSO4 eller KNO3 tas upp av bladen bra så här sent på säsongen.
Ser just nu ut som den 1%-iga Bittersaltlösningen var i kraftigaste laget ändå .. lite spridda "torkskador" i skottens toppar.

20/9: I lördags var Oechsle som bäst på 79 för Solaris.
Vi har tillbringat helgen med bl a att börja dra den 5:e km tråd i raderna. Alla plantor och stödkäppar ska nu vara uppbundna. Ett par stormskador kunde vi också observera i planteringen.
Före senaste stora regnet la vi också ut resterande KNO3 mellan raderna. Total giva ligger kring 250 kg/ha denna sommar.
I går lämnade vi in nya jordprover ( 4 st) samt 1 st bladprov till LMI för analys. Svar ska vi få idag eller i morgon. Vi vill kunna koppla jordens näringshalt till upptaget i planorna, för att se om ev ytterligare åtgärder behövs. Det är visserligen sent på säsongen, men viss tillväxt sker fortfarande.
Vi har inhandlat Proalexin (Kalium fosfit = närsalter), som jag försiktigt börjat ge på bladverket. Har rekommenderats av andra odlare. Senast 2 dl på 16 l vatten (1,25%), vilket ger 1 l/ha mot rekommenderat 5-10 l/ha. Troligen regnade det mesta bort under kvällen dock. Jag fortsätter med detta tills vi ser resultat.

21/9: Efter 1 dag (oslagbart) kommer svaret från LMI i Helsingborg. ! - Näringsbrist i jorden med bla för lite kalium. Bladanalysen visar på ännu mindre K i bladen. Deras råd blir att gödsla med Kalimagnesia och spruta bladen med järncitrat. Järncitrat tränger lätt in i bladen och järnet behövs för klorofylluppbyggnaden.
På morgonen får alla plantorna en 1% (ca) dos Fe-citrat. [ 1 dl i 8 liter vatten ]. (*).
En genomgång av plantorna tycks visa att hos ca en tredjedel, har tillväxten sakta börjat öka igen , efter senaste veckan.

22/9: Cabernet Cortis börjar se lite grönare ut, kanske det beror på gödslingen?
Gödslat med 2 kg Magnesiumsulfat längs raderna 5 - 11. Regn på eftermiddagen.


Några av rosorna vid ändpålarna har börjat blomma igen. Ser vackert ut.


24/9: Idag vart det solsken. Några rader på västra delen har sakta börja få lite mer grönt i bladen, mest i topparna, Kanske den intensiva markgödslingen har hjälpt lite ?
Idag har vi gödslat 2,5 kg MgSO4 och 2,5 kg KNO3 i rad 1 tom rad 5. På måndag ska jag köpa en säck MKP (monokaliumphosfat) och strö ut. Eg bör vi lägga ut c:a 100 kg på våra 2000 m2 .

Några slutsatser som jag senare (i slutet av året 2011) dragit .. : Att spruta plantorna det första växtåret (och de första 3? åren) måste ske med yttersta försiktighet och med synnerligen svaga lösningar (näringslösningar). Vid alla mina sprutningar har jag "brännt" plantorna i topparna, där de är som mest känsliga, varvid tillväxten i topparna avstannat 1-2 veckor.
Att rekommendera i stället är att i god tid göra jordanalyser på alla "de vanliga" för tillväxt behövda ämnena i jorden, både i "humuslagret" (0-25 cm ner) och i alven ( säg ca 40 - 50 cm ner). Därefter sker näringstillförsel (gödsling) "på vanligt sätt", med Kalium, Magnesium, Kalk, ev Kväve, Fosfor och annat + ev spårämnen som analysen visar att jorden sknar - för att vara bra för druvodling.
Näringstillförseln beräknas per hektar och tillförs t ex "för hand", efter att man mätt upp erfoderlig mängd på en våg (köksvåg?).
Man får provgödsla och se hur det går åt när man strör ut den, för att få en uppfattning om att den uppmätta mängden räcker till ytan som ska gödslas.
Att tänka på , är att det kan ta 3 - 6 månader för gödseln att tränga ner till rötterna på c: 50-60 cm djup. En del av gödseln binds även i marken och kan således inte tas upp av plantorna direkt.
Slutsatsen (= min slutsats) blir att man ska gödsla på hösten för att ha tillgänglig näring tidigt på våren, samt på tidig vår för att få näringstillskott under sommarmånaderna. ( För viss näring kan det här gå snabbare ..).

26/9: Köpt närsalt MKP (MonoKaliumFosfat) av LMI. 25 kg utlagt på rader 1 o 2 samt 6 - 11.
I natt ska det regna så hoppas det kommer snabbt in i marken för att glädja vinstockarna.
Ännu en dag med solsken och värme. Marken verkar torka upp lite igen.


Några av de Solaris vi sparat. - Smakar fint.


8/10: Tillbaka i Sverige igen efter en fin resa i Loiredalen.
Solarisraderna 8 - 11 har börjat vintra in med tappade löv. Cabernet Cortis på rad 1 - 2 , verkar fortfarande växa något. Övriga Solaris är som när vi lämnade dem före resan.
SMHI har lovat frost för delar av Skåne, men då vi har +8 kl 23, blir det nog ingen frost här. - Vi tar ned de sista små klasarna i morgon.

Rosor , vin och ogräs.

9/10:
Dagen ägnades åt att sprida ut en del av gödselstacken.

12/10: Nu är det lovat frost igen till på fredag morgon. Möjligen kan det bli så att närheten till havet värmer luften så att temperaturen stanna strax över 0'an , precis som i våras. Vi får väl se. Temperaturen är fortfarande över 10 gr C i dygnsmedel. Marken likaså.
Troligen sker då fortfarande en del näringsomsättning i plantorna. Det är bra, för då finns en viss chans att det närsalter vi kompletterat med under september kan tas upp lite. Invintringen förbättras då, med högre näring i stammarna.
De stockar som fällt bladen, har i flera fall fin mörkbrun färg på kvarvarande årsskott.



14/10: Jo, det blev frost på morgonen idag. -1 grad på de nedersta decimetrarna.
Från 1 m och nedåt har bladen börjat skrumpna och brunfärgas. En del större plantor ser fortfarande relativt bra ut i de övre lövverket. Dock har vissa toppar skrumpnat.

15/10 : Frost i 2 dagar nu .. vi hade -3,1 grader på 70 cm höjd.
16/10: 3:e frostnatten nu, men det ser ut som 20% av de högsta och kraftigaste plantorna fortfarande har gröna blad över 1 m höjd. Temperaturen skattad till - 2 till - 4 grader upp till ca 1 meter.



17/10: 4:e dagen med nattfrost nu.
Visserlgen över 10 gr C på dagana, men jag tror att alla stockarna kommer att vintra in strax.
Vår odling ligger ca 800m från havet, men de närmaste hundra-talet meter från havet har frosten ännu inte härjat.

18/10: Några plantor är gröna och fina fortfarande. Årsskottens stammar på de flesta plantorna har en mörk och fin färg, vilket indikerar att invintringen kommer i lagom takt. Blir det kallt, tål stockarna kylan bättre då.


25/10: Några tappra plantor står fortfarande och väntar på mer värme.

31/10 : Intet nytt. Vi tampas lite med ogräset och förbereder sista näringsgivan och kalkningen inför vintern.
Vi har börjat bekämpa gräset och allt grönt i raderna 4 - 11 , i ett stråk ca 40 cm brett längs raden av stockar nu.
Hydraulpumpen på traktorn har lagt av, så den måste lagas innan jag kan fräsa av markens översta skikt och få ner den senare utspridda gödseln .. Måste förstås återfylla traktorns alla hål med hydraulolja, motorolja och kylarglykol efter lagningen ..

2/11: Har köpt en liten vagn för att sprida konstgödsel - ska modifiera den så att den går att koppla efter lilla trädgårdstraktorn.
Sen bär det väl iväg till LMI igen för att köpa mer KaliMagnesia och kalkgranulat, i 25 kg säckar. 100 kg av varje.


I ladan har vi så smått påbörjat arbetet med att disponera om, så att bygge av vineri kan starta. Just nu sätter jag nya lysrörsarmaturer i taket på övervåningen där, sen ska det städas golv, läggas nyare golv på en del ställen och snickras en trappa dit.
När allt detta är klart ska alla kvarvarande flyttkartonger upp där via den då monterade vinschen. Och sen har vi då 2 st fria ytor på 15 resp 25 m2 att bygga vineri, förråd och verktygsbod av.

8/11: Har provkört spridaren för hand, - man blir svettig av att köra den upp och ner en rad. Behövs att montera på ett drag till lilla traktorn således.
Kalken kan spridas ut nu på hösten - också kan man förstås ge mer på våren sen. KaliMagnesia ska nog helst spridas under eller före tillväxtsäsongen, för att den inte ska lakas ur och försvinna ut i djupet utan att rötternas kan nå den..
Kalken höjer pH vilket resulterar i att urlakningen minskar något. Alltså ska kalken ut före KaliMagnesia !
Om man tittar på gräset mellan vinraderna, ser man att det har en härligt mörkgrön färg, så någon nytta har väl den sent påkomna gödningen gjort.
När vi fått ut kalken och en del av Kalimagnesian, ska vi köra ett varv med jordfräsen på den stora traktorn för att få ner gödning och gräs i marken.
Har köpt olja och glykol till traktorn så att jag kan fylla på i framhjulsväxlarna, transmissionen och hydraultanken. Glykolen ska till den evigt läckande kylaren. Varje gång jag ska starta, verkar det som jag behöver fylla på disel också. Undrar vart den tar vägen ..

10/11: Behövde snygga upp infartsvägen lite .. köpte 17 ton grus som tippades ut längs infarten. Ser rätt bra ut nu, men ska försöka ploga ner lite mer i hjulspåren ..

13/11: I dag har vi ERFA-möte (erfarenhets-) i Skånedistriktet. Några kommer även förbi för att bese vår nysatta odling, som nu sover vintersömn.
Några klimatdata från gågna säsongen: Vi hade 102 dagar från blomningen till första frost, och totalt ca 180 dagar med medeltemp över +10 grader under tillväxtsäsongen.
Antal graddagar blev ca 1080, men med alldeles för lite sol. Knappt 700 graddagar fråm blom till första frost.
Regnet började veckan före midsommar och ökade långsamt till ca 3 ggr så mycket som normalt ända fram till slutet på september då det avstannade. Totalt blev det då dubbla årsnederbörden under tillväxtsäsongen.
Regnet lakade ur marken på näring som de nysatta plantorna behövde, och när vi började med näringstillskott hann inte plantorna starta upptaget förrän tillväxtfasen var över. Vi hoppas att lite av den näringen finns kvar till våren.

16/11: I går klippte jag gräset riktigt kort mellan raderna för sista gången i år.
Vi har sett att man använder Roundup där det inte ska vara ogräs på alla sorters odlingar, så det har vi också gjort nu i vinraden, fast med en "mild" dos. Kanske den var för mild för att göra någon verkan, vi får se. Det har gått nästan 3 veckor och det har i alla fall gulnat lite.
På vinden till ladan fungerar vinschen sedan ett par dagar, och ett ansenligt antal flyttlådor har lyfts upp dit. Det går nu att komma till så att snickaren kan bygga en trappa dit. Idag får jag bära lådor och lasta där nere, springa runt och klättra på stegen upp, vinscha upp lasten och bära ut den till en position på vinden.
Allt ska vara åtkommligt och kartongerna märkta. Ett rep jag satt upp på ladans vind, förhindrar mej förhoppningsvis att drösa ner 6m.
Vi verkar inte ha gjort slut på årets ROT-avdrag än, så snickaren får byta ett par fönster på västra gaveln på boningshuset, när han kan slita sej från alla viktigare jobb han har ..

" "
Boningshus före renovering av sydostsidan och nästan klart. " Farfars Pågar" gör ett rekordeligt arbete.

21/11: Vi har grävt ner en hel del lökar i gräsmattan och i några rabatter. Scilla, snödroppar o pärlhyacinter i gräsmattan och tulpaner, pingstliljor och snödroppar i några rabatter. Krokus har inte gått att få tag i .. Marken håller c:a 7 grader, så det kan inte vara för sent att plantera här på Skånes västsida.
Jag har grävt upp alla mullvadshögar som plötsligt börjat dyka upp i trädgårdens gräsmatta, de senaste dagarna. I stället har jag grävt ner glasflaskor med pipen uppåt, som mullvadsskrämmare.
Katterna tar då och då mullvadar , men äter dom inte utan lämnar dom liggande, när dom lekt färdigt med dom.
I går hade vi styrelsemöte med Föreningen Svenska Vinodlare (FSV) - frågan om gårdsförsäljning av vin är viktig för oss och vi satsar på den tills frågan är avgjord.
I morgon ska Region Skåne presentera några skånska viner för bl a riksdagsmän m fl beslutsfattande potentater i Stockholm. FSV är med och talar om möjligheter och svårigheter vid vinodling och vinframställning i Sverige. Provsmakning sker av två olika diplomerade och medaljerade svenska viner.
Vinstockarna vilar.

24/11: Diverse småsysslor att också göra.
- Har grävt ut fler mullvadshögar i gräsmattan och ersatt med några flaskor nedstoppade där ..
- Förberett lite mer inför julbelysningen.
- Rensat skräp och packat på släpet. Fortsatt uppsnyggningen av ladan.
- Gjort spridarvagnen nästan färdig för att koppla efter lilla traktorn.
Två dagar i Stockholm med presentationer om FSV och Skånska viner. En del korrespondens kring FSV.
Kvällsseminarium i Malmö om Europas ekonomiska läge ..

27/11: Har fått spridarvagnen klar och kört ut 100 kg kalk. Gräset har gulnat något där vi sprutade för 3 veckor sen.
Storm över fälten idag, upp till 25 m/s i byarna, annars 18-20 m/s medelvind kl 19 - 22.
Grävt ner lite till lökar och grävt ur fler mullvadshögar. Där jag har lagt tillbaka jorden och snyggat till, har mullvadarna behagat lägga upp en ny hög på samma ställe, så nu låter jag groparna jag grävt ut vara kvar ..
Köpt lite bräder och jobbat med hus och ladan ..

8/12: Mullvadarna ökar långsamt i antal. Nu blir det 3-4 nya högar i gräsmattan varje morgon. Jag gräver upp alla hålen, men det verkar inte ha någon effekt. Jag har nu sänt efter vibrerande "mullvadsskrämmor" från Tyskland nu.
I ladan pågår omflyttningen av lådor och material så att ett utrymme för vineri kan påbörjas. Alla lådor ska upp på loftet i ladan. En trappa ska dit. Nytt golv ska läggas. Och ett räcke ska byggas så att man inte faller ner. Snickarna börjar på fredag.
Nertill i ladan ska sen 2 nya väggar skapas och en ingång till blivande vineriet.
Ska sen lokalisera var vattnet och avloppet har funnits i tidigare "mjölkmaskinrummet" för att underlätta för ny dragning till vineriet.

21/12: Ett tunnt lager av blötsnö täckte marken i morse. - Hinner nog smälta undan före kvällen.
Har fått hem "mullvadsskrämmorna nu ( "Conrads" ), och stuckit ner dom i marken.
Fortfarande blommar enskilda rosor ute i vinraderna.
Arbetet i ladan, fas I, för att flytta på allt för att bereda utrymme för kommande vineri, är klart nu.
Två fönster på huset även bytta - återstår alltså bara c:a 6 st på bottenvåningen nästa år. Snickarna har tagit julledigt.

26/12: Vinet sover fint, dvs stockarna med årsskotten, ser bra ut till färg, konsistens och blivande knoppar.
Några rosor vid ändpålarna, blommar fortfarande.
Ogräset i och längs vinraderna tynar sakta bort. Det mesta av senaste kalkningen är nu upplöst i marken.
Undrar vad mullvadarna i gräsmattan tänker på när dom lägger upp sina högar 2 m ifrån "mullvadsskrämmorna .. Enligt instruktionen ska detta inte kunna ske ..

30/12 :

Några tidigt bortklippta klasar ("grönskörden") av Solaris från i somras ..

2012.

18/1 : Jag har satt upp skyltar om vinstockarna på varje rad. .. exempel :
..............

6/2 : Skånsk vinter på Kullahalvön. Kanske det hade varit bättre om snön hittat hit och lagt sej lite skyddande över växtligheten .. men förhoppningsvis blir det inte kallare nu. I lördags hade vi -14 på termometern på natten. Idag är vi på väg tillbaka upp mot "0-nivån" eller strax därunder. Men då luftfuktigheten är hög och en viss vind finns, blir kyleffekten fortfarande stor. :


11/2 : Fortfarande under noll, hela veckan. Tjälen har nog gått ner 2o - 30 cm i marken vid det här laget. Kommer att ta 3 veckor att tina upp marken igen. Förhoppningsvis dör sniglar och annan ohyra emellertid.

12/2 : Har kommit lite snö på morgonen och under dagen, som blåser omkring på gården och bildar små drivor. Man kan inte gå ut i tofflorna längre utan behöver ha skor nu. Landskapet ser faktiskt riktigt trevligt ut med allt det vita som ligger lite här och där. Mina nya skyltar på vinraderna har blåst ner .. får göra om igen med lite kraftigare lösning.

13/2 : Brr. - 14 på morgonen. Mer lätt snö utlovat ..
....

14/2 : Huset har begåvats med en väderstation, som mäter temperatur, vind och nederbörd ute i vingården. Det verkar bli tö några dar nu.
- Väderstationen verkar inte fungera när det är minus eller regn ute .. ska köpa riktiga grejor nästa gång ..

p stenarna.

14/3: Plockat lite sten och kört bort samt har startat årets kamp mot ogräset idag.
Först med kratta, och den räckte inte till. Och sen försök med jordfräsen "Mantis" .. fast den startade inte efter vinterförvaringen, så det blir lite att skruva i morgon. Jag ladddade ner manualen från nätet, den verkar ganska bra till att mixtra med förgasaren.

17/3: Igår körde jag Mantis'en i vinraden för att få bort gammalt ogräs mellan plantorna.
Det gick rätt bra på de första ca 10 m i raden, sen blev fräsens hjul fulla med rötter och revor som fastnat och måste skäras bort med kniv .. men där den jobbade, blev resultatet bra. - Nytt försök på söndag.
Vi har varit ute och sett på plantorna för att göra en bedömning hur vi ska vinter(/vår)- beskära plantorna, under veckorna som kommer.

22/3: Våren kryper långsamt framåt - fina knoppar på Solaris ( t.v. ) och Cab. Cortis ( t.h. ) .
..

Lökarna som vi satte i början av december börjar också titta fram - snödroppar först. Rosorna börjar få fina skott.
..

28/3: Idag var medeltemperaturen för första gången över 10 gr C. - men det ska bli kallare igen till helgen ..

29/3: Arbetat med jordfräsen i raderna idag, dvs så länge som man står ut med de vibrerande handtagen .. Det finns förfärligt mycket med sten i marken. Fräsen hoppar ideligen omkring, ofta i sidled. Det gäller att akta stammarna.

31/3: På de senaste 2 dagarna har vi nu klippt och bundit upp nästa 300 stockar.
Av de stockar vi klippt, känns det just nu som större delen av Solarisstockarna har klarat sej bra, kanske 5% av dessa har haft särskilt dålig tillväxt emellertid.
Cabernet Cortis har inte klarat sej lika bra, här har vi fått klippa ner ca 35% av dessa till 1 a´2 knoppars höjd upp på stammen. Dom får ett år till på sej att nå 2m på höjden, Vi har fått rådet att stocken växer till bättre då, än när en klen stamm ska fortsätta att växa upp över cordon-linan ett år till ..
Inget arbete med jordfräsen dessa 2 dagar dock.

3/4: Idag har vi klippt och fixerat ca 120 plantor till, vid sina cordon-linor. Nu åtrstår bara ca 110 st att klippa och fästa upp.
Enkel Guyot uppbindning, som synes. Vinet viks åt norr - nya skotten går mot söder ..
På denna raden sitter cordon-linan ca 10 cm för högt, vilket vi kommer att korrigera nästa år.
..

Jordfräsen har fått jobba två rader till, men bara i planteringsraderna.
Eg. blir det 4 vändor, en upp och en ner för varje rad ..

6/4: Kallt och regnigt och blåsigt idag . Övriga Sverige lär ha snö.
Känns lite olustigt att gå ut och gräva hål för de just nyinköpta rosorna som ska stå vid endpålarna ..

8/4: Fortfarande regnigt, kallt och blåsig ute. En kontroll med DMI (Danmark) visar att denna april har många fler dagar med nattfrost - inte bra.
Rosorna jag chansade att köpa på Plantagen för 99:- st, är nu planterade och då såg jag till min förvåning att de hade bara 10 cm långa rotstammar och inga mindre rottrådar .. Förpackningen de stod i var stor nog att rymma en 25 cm lång rot .. resten var tomt i krukan .. Vi får se hur dom tar sej .
Under helgen klippte vi och band upp ca 100 stockar till. Nu är det bara ett 30-tal kvar att binda upp. På en kort-rad måste jag dra om och fixera kordonlinan före uppbindningen.

11/4: Cabernet Cortis som vi i många fall nödgades klippa ner till 2 knoppar över ympen, blöder fint på de flesta håll, vilket talar för bra växtkraft där.
På några håll har Solarisknopparna blivit lite "luddiga" i toppen = långsam utsprickning snart.
I gräsmattorna börjar det nu växa upp allehanda krokus, scilla och pärlhyacinter.

19/4: Varm och solig vårdag .. första dagen över 15 grader. Maskrosorna har börjat slå ut.
24/4: En av knopparna som kommit "längst". Idag 17,5 gr C som högst.
- I och för sej är det bra att knopparna inte slår ut före sista dagen med vårfrost i slutet på april eller första veckan i maj.
Knoppstadium 02 - 03 f.n., nedan, enl. internationella skalan.


30/4: Knoppstaus "05" på 50% ab plantorna nu. ( "05" = knoppar blir runda bollar och luddiga i toppen" ).

2/5: Knoppar den 2:a maj.
Metrologerna ( DMI - Danmark") har lovat två frostnätter, lör-sön 5-6 maj och sön-mån 6-7 maj.
Vi får se hur det går med knopparna (eller om skotten börjat komma) före frosten i år.
Förra året hade vi "0" grader, men klarade oss från frostskador - precis på håret.
. .

8/5 : Jo - det verkar som knopparna har klarat sej bra. Dom växer på och sväller ännu mer.
7-8/5 : Frost på gräset under plantorna. Läste av temperaturen till mellan 0 och 1 grad fram till strax efter midnatt. Vid ca kl 22 bar jag ut hinkarna med grillkol och träbitar till vingården och tände på. Där fick om fick brinna i närmare 2 timmar. Då hade temperaturen stigit till +1,5 grader. Vet inte om det gjorde någon nytta än. - En del skott verkar dock ha klarat sej.
6-7/5 : 0 - 1 grad , precis på gränsen till frost.

9/5: Knoppar den 9:e maj. - 2 veckor sena ? . . .

10/5 : Solaris och ---------------------------------------> Cabernet Cortis.
. .

15/5 : Skotten upp till 25 mm långa nu. Vi behöver klippa plantorna en gång till för att korta ner dem.
Vi måste också reducera antalet skott för att få lämplig växtkraft hos stockarna.
Försöker hålla undan ogräset lite varje dag. Inbland med fräsen, ibland med lukjärnet.
Plockar sten när jag har kört en rads ogräsrensning. Rosorna växer bra nu.
Dags att justera linorna igen inför sommaren.
Har lagt ut resterande 100 kg KaliMagnesia i raderna. (- Motsvarande ca 500 kg/ha).

17/5 : Idag ska vi börja beskära lite till igen.
Hälften av Cabernet Cortis ska skäras ned till ca 3 skott ovanför ympstället, för att premiera en kraftig stam och en bra rottillväxt.
På Solarisstockarna ska dels antalet skott minskas till 2 - 4 st per planta och nästa års skott ska reduceras till bara ett st. (oräknat det lilla skottämnet närmast stammen ).


18/5 : Beskärningen klar och antal skott minskat till vad plantan förmår. De närmaste dagarna blir varma och ger en bra förväntad tillväxt.

21/5 : Skotten har slagit ut med ljusgröna blad.
Har börjat vattna rad 1 till 4 med ca 5-8 lit per planta.

22/5 : Solaris med ämne till blomster på skottet längst ut.

Nedan Regent ------------------------------------------------------------och Cab. Cortis

400 vinstockar har fått vatten nu. ( Rad 1 - 9 ). Därefter kom 2mm regn hastig från ovan.

27/5 : Vi rensar ogräs varje dag. Ogräset växer som värst nu på försommaren. Vi använder både "Mantis'en" och lukjärn. En vinrad "växer igen" med ogräs på ca 10 dagar om man inte regelbundet går igenom allt med rensredskap. Snart måste vi vattna igen.

31/5 : Nedan Solaris --------------------------------------och Cab. Cortis

Vi har lagt ut NPK gödsel i raderna för att minska Fosforbristen i alven och allmänt för att göda lite mer. Fortfarande inget regn (att tala om)..

1/6 : Har vattnat 300 plantor idag. (Rad 1-2 och Rad 7-11). 100 plantor (2 rader) tar lite mer än en timme att klara av.

2/6 : Kom en del regn och en hagelskur idag. Bra för tillväxten och inga skador. Hjälper till att skjölja ner NPK-gödningen..

6/6 : Ogräsrensning med fräs och hacka som vanligt.

12/6 : Det växer bra på de flesta ställena nu. Kanske redan ett resultat av NPK-gödslingen för en vecka sedan. Kan inte se någon kaliumbrist heller på bladen just nu. Förhoppningsvis har även gödslingen med KaliMagnesia i maj verkat nu. Ett visst stråk i odlingen har något sämre tillväxt än övriga delar. Ska arbeta ut en plan för ett extra gödslingsschema där för att kunna avgöra vad som fortfarande fattas i maken där. Ingen vattenbrist just nu.

14/6 : Västra gaveln på vär att renoveras ..

Alla fönstren på bottenvåningen nu renoverade och målade.

16/6 : För två dagar sedan har jag karterat västra delen av odlingen och skattat varje vinstocks tillväxt
på en skala 0 - 5. Härefter har jag antagit att ev sämre tillväxt hos en stock kan bero på antingen K-Mg brist eller NPK brist. (kan förstås vara en mängd andra faktorer ..).
Därefter har stockarna på raderna 6 - 11, fått följande giva :
nr 1-15 inget, nr 16-25 extra NPK, nr 26-35 extra NPK och extra K_Mg, nr 35-45 extra K_Mg, nr 45-50/60 inget.
Idag har det regnat häftigt och gödslingen är nästan helt upplöst i jorden. Om en vecka bör de första resultaten visa sej.
Det är roligt att se att på nästan alla stockar finns ett flertal bolmstälningar.

29/6 : Efter några dagars bortvaro har ogräset tagit över i nästan hälften av raderna. Vi har idag lyckats rensa tre och en halv rad från det gröna otyget som vi inte vill ha kvar.. Det verkar vara effektivast att rensa "för hand" i st f med olika maskiner. Man får bort mer ogräs då och resultatet varar längre.

2/7 : Vi väntar varje dag på att Solaris ska börja blomma hos oss.
Cabernet Cortis som klipptes ner till "första skottet ovanför ympen", i april, växer kraftigt. Även de svagare plantorna av dessa, tycks ha mått bra av att bli nerklippta.
Ingen speciell verkan av gödslingsförsöken kan ses än. ( Kanske man kunde ha sett om jag inte gödslade ? )
Då det finns en nyans av gult i bladen på några plantor i västra raderna, ska vi fortsätta att lägga ut Kalium och Magnesium (i form av sulfat och med handelsnamnet "KaliMagnesia). Troligen kägger vi ut lite till NPK med tillsats av alla spårämnen också, som finns att köpa på Lantmännen.
Ogräsrensningen fortsätter. - Har köpt några hjälpmedel då det är arbetsamt att stå på knä..

3/7 : Första blomman på Solaris observerad !
Nedan Solaris ------------------------------------------------och Cab. Cortis.
...........
Fler bilder:
.............
Igår fick alla rader igen NPK med spårämnen. Ca 2 kg per rad, utom rad 1 och 2 som fick något mindre - 1 kg per rad. 20 kg totalt. Vilket motsvarar ca 100 kr/ha.

4/7 : Flera stockar med Solaris har fått enstaka blommor på klasarna.
5/7 : Har lagt ut mer Mg-So4, då en svag tendens till gulfärgning av en del blad visat sej. Ca 10 gram per planta, eller 0,5 kg per rad, motsv. 25 kg/ha (ca).
9/7 : Solaris blommar rikligt nu. Det växer ordentligt på många stockar. Det har kommit lite regn då och då de senaste dagarna och sköljt ner gödningen som lades ut för några dagar sen.
Vi är ikapp med ogräsrensningen nu (relarivt bra i alla fall).

10/7 : Plockar tjyvskott i bladvecken, binder upp skott som växer, rensar ogräs här och där och håller uppsikt över ev näringsbrist eller bladmögel..
Behöver bestämma snart om vi ska plocka bort lite grenar, så att de kvarvarande grenarna(/skotten) växer mer..
På flera plantor får vi troligen plocka bort 2/3 av alla blivande druvklasar för att premiera rottillväxt och tillväxt av kvarvarande klasar.
Cabernet Cortis har växt upp till 50 - 70 cm höjd nu, enstaka på 90 cm. (Oräknat de plantor ,30%, som hade svag tillväxt redan förra året).
De överlevande Regentstockarna, 70%, växer i de flrsta fall bra. Några kraftigt. Flera med blivande blommklasar.

11/7 : I går kväll band vi upp alla Cab. Cortis, då dom växt rätt mycket mer. Samtidigt tog vi bort alla tjyvskott på dem. På 25% av Cab. C. finns blomsterställningar.
Har också rensat lite ogräs.

14/7: Solaris i full blomning. Regent och Cabernet Cortis har börjat gå i blommning.
Nedan Solarisstockar och -----------------------------------Solarisblommor.
...........

24/7: Solaris börjar få urskiljbara små druvor på klasarna.
Efter några dagars badliv i skärgården ser ogräset ut att trivas riktigt bra igen.
- Börjar med att slå allt gräs och annat mellan raderna i morgon.

25/7: Lägger märke till att en del stockar ser lite ljusgröna ut. Således dags för ännu mer kalium. Och några stockar här och där har bruna bladkanter och lite gult mellan nerverna. Här antar vi att Mg-brist är orsaken och tar ett varv med Mg-So4 igen. Mg-brist är mycket vanlig de första åren vid nyplanteringar.

26/7: Nedan, druvor på väg . .


28/7: Äntligen regn igen, efter en veckas värme och torka.
Jag skyndar mej att blanda till ½ kg flytande Kalium (K2PO4), som jag vattnar på rad 6 och 7. Sen fortsätter jag givan med 2 kg NPK (med spårämnen) på raderna 3 - 5 och 8 - 11. Allt för att främja tillväxten av rötterna.
Måtte inte bara allt tas upp av ogräset vid markytan utan en del får fortsätta ner till stockarnas rötter.
Om regnet fortsätter i morgon, ska jag ge Cab. Cortis på rad 1 - 2 lite försiktgt med Bittersalt (MgSO4). Några plantor har färgvariationer på några blad .. kan indikera magnseiumbrist, något som man måste vara observant på de första åren efter plantering.

30/7: Tredje dagen med regn till och från nu.
Druvklasarna växer förvånansvärt snabbt !
Hackat ogräs.

1/8: Torka, värme och solsken i 24 timmar nu.
Jag har gått igenom västra delen av odlingen och noterat plantornas tillväxt, bladfärg och antal klasar, för att utvärderar de senaste gödslingsförsöken med olika substanser. Resultatet är förvånande - stockarna visar ingen som helst påverkan av gödslingen.
Då flera plantor börjar få några gula blad, går jag ut och sprutar "Ferrovital" (järncitrat), för att förbättra klorofyllproduktionen i bladen. Skottens toppar får ingen sprutning.
Rad 11 - stock 20 tom 35, samt rad 8 - stock 30 tom 50, får denna ca ½ % starka lösning genom handhållen spruta.

9/8: Tillbaka i odlingen igen ..
Det växer till bra i östra och norra delen av odlingen. I mitten finns emellertid ett stråk av sämre tillväxt, som behöver hjälpas lite extra med näring och rottillväxt.
Druvorna sväller bra. Fast en del plantor är lite långsammare och klasarna verkar ligga 2 - 3 veckor efter i mognaden. Hoppas det löser sej tills skörden.
Har klippt av en del klasar på mindre plantor och på Regent, där det finns mer än en klase per skott.

10/8: Sprutat näringslösning (Ferrovital = Järncitrat) igen på rader 9, 10 och 11, ca 1% lösn.. Järnet bidrar till bladens klorofyllbildning vid låg kaliumhalt, när det tränger in i bladen. Klorofyllbildningen ökar i sin tur plantans rottillväxt och tillväxt överhuvudtaget => kraftigare plantor !.

11/8: Har nog fungerat med tillförseln av järn på bladen igår. .Tillsammans rensat en rad ogräs.

12/8: Är ute en timme varje morgon och binder upp plantor och rensar bort skott som sitter fel.
13/8: Har varit ute och bundit upp plantor på alla rader.
14/8: .
Nedan Solaris-klasar.

Och rosor vid radsluten, alla av olika sorter.
..

Fått för lite vatten och näring ...........Två stockar som får stå på tillväxt ytterligare ett år..
...................

15/8: Har vattnat nästan 4 tim idag på raderna 7, 8, 9, 10, 11. In alles 220 stockar som fått 8 - 12 liter per planta. Raderna 7 och 8 ser grönare och friskare ut idag än 10 och 11. Vad kan det bero på ?

16/8: Klippt bort ungefär 100 klasar, på raderna 7, 8, 9, 10, 11. Små stockar ska inte stressas av att behöva producera druvor. Mellanstora stockar ska bara ha klasar vid kraftigt växande skott. Välväxande stockar ska bara ha en klase per 6-7 blad på skottet, dock max två klasar per skott, och inte mer än fyra klasar per stock.
Regent har producerat massor av blommor och klasar. Bara ett fåtal får vara kvar, så att det räcker för att mära socker och syra och smak.
Rosorna har behövt ansas i en veckas tid och det är klart nu.

18/8: Druvorna går att smakapå , sura förstås ..
Har vattnat igen, denna gång på Cab. Cortis - hann bara med ca 90 stockar den här dagen.

19/8: Vattengödslat raderna 10 och 11 med 0,6 kg kalium ( monokaliumfosfat KH2Po4 ) löst i ca 80 l vatten - 0,7% lösn. Därefter Vattnat raderna 10 och 11 med ca 500 l ( 5-10 l per stock ).

20/8: Vattnat de f.ö. välväxande raderna 3 (stock 1-38) , rad 4 (stock 1-38) och rad 5 (stock 1-10).
Och har sen svavlat (som näringslösning) på på raderna 3, 4 o. 5.
Fortfarande dålig effekt av tidigare vattningar på dessa "yttre" rader. - och många gulnande blad.

21/8: Har tagit sockerhalten på prov på en klase på rad 11. Den ligger på 25 Oe just på denna (kanske lite sena) klase.
Vattnat klart på raderna 1, 2, 3, 4, 5, 6, och § rad 7.

22/8: Gräset växer kraftigt mellan raderna, så gör även ogräset i raderna. - Efter 4-5 dagar ser odlingen lite "vild" ut.

26/8: Sockerhalten (Oe) ligger på 36 - 43 just nu på de flesta klasarna. Några små ofullgågna druvor har uppmätts till 90 Oe, men dom ska eg sorteras bor, fast dom får sitta kvar på klasarna så länge.
I helgen har vi bundit upp lite rankor och förstås tagit lite ogräs. Vi har fått bukt med grässträngarna mellan raderna med åkgräsklipparen som fått nyslipade skär. Rosorna är ansade.
Rivning av inredningen i stallet för att få en liten samlingslokal, pågår. Utflytten av saker i garaget till blivande verkstaden pågår. i Garaget ska så småningom bli vineri.

30/8: Sockerhalt på tidigt blommande (2-åriga) Solaris klasar är nu 40 - 45 (Oe). Våra 2-åriga Regent ligger på 20 (Oe). Byggande av en samlingslokal framskrider raskt. Den är putsad och ska målas i början av veckan. På onsdag kommer inredningen. Glas och Bar är införskaffade. Fattas nu dukar och dekorationer ..Pentry och toa kommer under vintern eller till våren ..
Denna hemsidan har legat nere några dagar p.g.a. åsknedslag hos Tele2. (eller kanske Telia, som äger linor ..)

2/9: Varit ute och mätt sockerhalten igen. Denna gång blev det 60 - 65 (Oe) för tidigt mogna klasar och 40 - 45(Oe) för senare mogna klasar. Smaken var redan fin för de förstnämnda druvorna, medan förstås syrlig för de med låg sockerhalt.
En Solarisstock till har dött i helgen. Den har långsamt gulnat och nu gett upp. Troligen näringsbrist.
Har i kväll blandat ut 2 dl KNO3-salt och 3 dl MgSO4-salt i en hink med 10 liter vatten och gett alla svagt växande plantor i rad 9, 10 och 11 av blandningen. C:a 4 dl var.
Marken är redan blöt och det regnar.

3/9: varit ute och bundit upp vinskott. Det ser grönt och frodigt ut på de flesta håll.
De övre linorna har jag satt ner 2 dm för att få lite bättre stöd i "mellanområdet".

5/9: Har mätt sockerhalten hos druvorna lite mer "vetenskapligt" mer störrre slumpvis urval..
De "tidiga" klasarna ligger på 60 Oe och de sent mognande på 48-50 Oe. Slutstas - de sent mognande kan komma upp i 75 Oe om de får sitta kvar utan tidig frost. Då går det således att göra vin även på dem!

6/9: Idag är vår "besökslokal" färdiggjord invändigt. Nu ska stolar och bord in tillsammans med väggbelysning, som införskaffats.
Vinet växer så det knakar .. Denna vecka har jag fått gå och binda upp rankor två gånger.
Några enstaka plantor till, kanske 5-6 st, kommer inte att klara sej trots massiv gödsling och vattning. Kanske har ännu inget av detta trängt ner till rötterna p.g.a. alltför stort djup till rötterna kombinerat med kompakt mark..?

7/9 : Har bundit upp lite rankor igen.

8/9 : Idag startar Föreningen Svenska Vinodlare sin årssammankomst i 2 dagar. Samtidigt pågår Mat och dryckesmässa i Gbg. Flera vinodlare är på respektive ställe.
FSV årssammankomst i Åhus Strandbad startar med ett par intressanta föredrag om svensk Vinnäring och vinstockens sjukdomar.

9/9 : FSV har idag avslutat sitt årsmöte. Flera viktiga frågor klubbades eller diskuterades igenom där.

10/9 : Dags att binda upp lite rankor idag. Det är äntligen varmt igen. Sista sommarhelgen troligen ? .
Vi har gått igenom beståndet och hittat c:a 20 svagt växande Solarisplantor. Dessa verkar ha någon slags sjukdom i nedre delen av stammen, som gör att barken mjuknar och lossnar och forhindrar näringstransport upp till "ympen" och skotten. Vi behöver studera vidare om detta.
Vi har bestämt att fylla ut alla avsomnade stockar med nya och göra alla rader "fulla" ut till ändstolparna. Då får vi rum med totalt 35 Solaris och 20 Regent ytterligare.
Idag på eftermiddagen såg vi de första fåglara som nallade av våra druvor. - Alltså har sockervärdet nu blivit så högt att druvorna duger till föda. - Vi började sätta upp fågelnät redan en timme senare, 800 m som vi just köpt hos Koster Vin AB , i Arild.

11/9: Fortsatt lite med att sätta upp nät - inte sett några fåglar mer ..
Inte fått så mycket gjort pga alla frågor om gårdsförsäljning och FSV uttalande på årskonferensen i helgen.

12/9: Temperaturen kryper långsamt neråt. Nu är natttemperaturen under 10 grader.

- - - - - Fågelnät.

16/9: Nu blir det inga fler uppbindningar av skott. Dom får växa färdigt som dom vill ..
Fågelnäten uppe längs raderna, så när som 3 kortare nät.

Vi invigde vår "besökslokal" i fredags och kan nu koncentrera oss på vineriet, förutom odlingen.
"Kristoffers Byggtjänst" har gjort ett snyggt jobb.

18/9: 430 m fågelnät är uppe längs Solarisraderna med druvklasar! Det hålls fast med klädnypor (400 st ?) och fästhakarna i stolparna.
19/9: Nu har hösten kommit även till oss. Det blåser och vinden är sval.

23/9: En stor starflock på flyttning slår sej ner på mina elledningar, spanar på druvorna, men gillar tydlingen inte de blå fågelnäten utan börjar picka på grannens vall omväxlande med våra slånbär i stället.
Just nu regning vecka annars.
Vi har under lördagen varit på en trevlig utbildning i vinanalyser av Jörgen Broe, hos Percy på Domän Sånana i Skillinge, tillsammans 15 andra vinodlare.
I fredags tog vi ut c:a 40 druvor slumpvis utvalda på Solaris i odlingen, för socker- och syramätning.
Resultat : Socker 77 Oe, Totalsyra 14,7 g/liter. Om 3 veckor, vid planerad skörd, ligger nog syra nere vid 10 g/l, ett rätt bra värde. Sockret stiger nog till mellan 80 och 85.

25/9: Nu har traktorn börjat läcka olja igen. Igår under körning med betesputsen på "omkringytorna" började den läcka/rinna mer än lovligt av olja på ett par ställen. Blev tvungen att avbryta och köra hem till ladan för att spänna alla bultar och slangar. Då börjar det regna, så det får anstå med det ett par dagar. Har börjat klippa alla gräsytor med trädgårdstraktorn i stället. Det går åt en 6-7 liter soppa varje gång och tar kanske 2-3 timmar.

27/9: Har varit hällregn nu i minst två dagar. Regnmätaren säger 60 mm på dessa dar.
Om en vecka är det dags för vingårdsvisning igen. Håller på och snyggar upp lite inför det.
Vinet fortsätter att växa i bra takt. Måste fortfarande binda upp lite då och då.

28/9: Jag har sett enstaka druvor med röta, i klasar här och där. När jag går förbi, kniper jag bort dem. Hoppas det inte sprider sej i klasarna eller mellan stockarna.. Så jag har börjat att gallra i lövväggen och ta bort alla löv som kan tänkas skymma druvklasarna. Två rader hann jag med i dag. I övrigt var det en varm och skön sensommardag.

29/9: Rengjort en del av vineriutrustningen. Skaffat mer lyse i visningslokalen. Köpt en värmare dit. Skaffat vedklyv och sågbock för att själv kunna såga ocg klyva virke inför vintern. Kört bort skräp från trädgården.

1/10: Kapat några vedstammar och kört in några skottkärror ved i ladan för att senare klyvas och läggas på tork. Fotogenvärmaren i nya föredragsrummet fungerar inte .. Idag har grannens kalvar smitit in i vår trädgård igen och mumsade i sej en del av vår fallfrukt. Frukten på träden sparar dom till oss. Ingen skada skedd alltså.

2/10: Har inte regnat på två dagar nu, och det har blivit varmt igen. Jag sliter bort lövvägg kring klasarna när jag hinner - en halv rad per dag kanske. Några fåglar har inte synts till, kanske dom i alla fall inte gillar gröna druvor utan bara blå!. "Vinföredragsrummet" är skapligt klart nu, men lite finish till skadar aldrig. Har inte sett fler klasar med mögel ..

Botrytis ?

4/10: Visning av vingården igen. "Visningslokalen" uppfräschad och klar för sitta och lyssna på föredrag,

5/10: Regn hela dagen. Rafsade bort löv på stockarna framför klasarna på två rader igår e.m.
7/10: Smakat vin med goda vänner i Danmark under lördagen. Vackert väder även idag söndag, omkring 10 gr C.
Vi har packat upp pressen, ska desinficera den i morgon. Vattanslang och koppling saknas ännu till den.
Gräset mellan raderna växer 10 cm i vecka just nu

8/10: Köpt vattenslang och kopplingar till pressen. Allt ska vara klart till den lilla (test-)skörden på lördag.
Mätt socker idag; Solaris 84 Oe; Cab. Cortis 62 Oe, Regent 47 Oe. Således bara Solaris som har mognat ut tillräckligt bra.

11/10: Mycket värma och solsken idag - kandes som en vanlig sommardag ..
Nya socker-mätningar .. verkar som Oe gått ner lite efter det myckna regnandet .. ?
Solaris ca 79 Oe, vid denna mätningen !
Cabernet Corits ca 60 Oe, men smakar bra, liknande Cabernet Sauvingnon ..
Regent ca 50 Oe (gått upp lite).
All utrustning tvättad nu med svavel och syra, i väntan på skörd.

12/10: Idag första dagen med frost i hela planteringen. Temperaturen var -1 grad vid cordonlinan (65 cm ö mark).
Således faller bladen nu. Skörden sker i morgon.
.
Frostbitet !

14/10: Solaris, som nu plockats och ligger i tank med jästen.
.
Vi hade det festligt med alla som var hos oss och hjälpte till med plockning, sortering, avstjälkning, press och tankläggning. Mitt på dagen hade vi paus för vinprovning av Solaris och på kvällen skördemiddag ..
Några data: Sockervärden på 84 Oe på musten. Totalsyra på 8,5 gram per liter. Nära nog perfekta värden.
Vi behövde bara sortera bort ca 10% av druvorna. En del med ädelröta .. Men då vi inte kan skilja på vanlig mjöldagg och ädelröta, tog vi det säkra före det osäkra och klippte bort all röta ..
Inga värden på musten behöver således justeras, bara lite svavel extra i tanken. 20 mg/l vid avstjälkning och 10 mg/l ytterligare vid tanksättningen. Totalt 30 mg/liter. (Vi har senare förstått att detta var i högsta laget.)
Druvmusten har varit klar och ljus och inte oxiderad.
Vi väntar på jäsningens start nu.
Några sammanfattande plockdata: Bortklippta klasar - grönskörd , 90% ?.
Inkört för sortering: 29,5 kg. Boxar 5 kg. Återstår bruttoskörd 24,5 kg druvor.
Sortering av druvklasar och bortklippning i klasarna, netto 21,5 kg prima druvor.
Efter avstjälkning och 1:a press: 10 l must och ytterligare ca 1,5 liter efter ny press = 11,5 liter till jästank.
Se bilder från skörden under rubriken "Skörd" i meny'n till vänster.

16/10: Bladen har inte fallit än på merparten av stockarna, men många toppar är frostbitna och slutat växa. Det verkar som om allt över ca 1 meter har klarat sej och växer vidare !.
Det finns lite druvklasar (Solaris) kvar här och där som gömt sej under plockningen. vi får spara dom ett tag till för att ev senare kunna hjälpa på fermenteringen med dessa "riktiga varor".
Jag höjer idag långsamt temperaturen på tanken från 13 gr C till 17 gr C, för att få igång fermenteringenen. Med värden på fritt svavel av ca 30 mg/liter borde det inte vara så svårt att få igång jäsningen..

Första raderna plockade och på väg in till sorteringsborden. (bild från skördedagen 13/10).

17/10: Har ägnat mej åt att förbättra i "besökslokalen". Dragit fram vatten till husknuten och kopplat på.
Har lånat en metalldetektor för att söka lokalisera vart den sagda vattenledningen går mellan ladan, där vineriet ska vara, och brunnen och huset ..
Stockarna växer fortfarande där inte frosten skrumpnat topparna.

21/10: Det har varit kurs i vinkemi i besökslokalen i helgen. Deltagarna var överlag nöjda med arrangemangen.
Vinet jäser fortfarande, men lite långsamare nu. I lördags var det nära 10 % alkohol i mäsken, en liten del sötma (Oe 27) kvar och en utmärkt arom. pH var -3,4.
En stor del av stockarna fortsätter att växa på. Bara en del lägre blad på stockarna (de under ca 1 m), har fryst samt en del toppar. Stockarna i övrigt fortsätter att långsamt vintra in. Alla klasar på Regent sitter kvar. Vi tar dem senare i höst när förhoppningsvis sockret är över 65 Oe ?.

22/10:
..
Regent Oe 55-60?..........................................Frostbiten Solaris - upp till ca 1,20(m)......Växande Solaris.

23/10:
Bladen gulnar långsamt. Stammarna mörknar mer och mer och stockarna vintrar in.
Nästa fas i vingården blir markkartering och därefter gödsling. Troligen kalium och magnesium samt lite kalk.
Sticklingarna ska sättas ut i nyfräst jord. Jorden för några nya rader ska också betesputsas och jordfräsas.
Nästa års nya stockar ska beställas - vi ska bara slutligt bestämma vilka sorter vi vill ha tioll våren.

27/10: Riktig mycket frost i morse. Lätt snöby under dagen. Bladen har fått vad de tål och börjar skumpna. Faller väl i morgon.
Mäsken artar sej bra.
28/10: Alla kvarvarande blå druvor (Regent) nedtagna, avstjälkade och pressade. - Det blev 525 gram druvsaft. För teständamål har vi justerat syra och socker i den och satt den på jäsning ..
29/10: Det bubblar långsamt i båda rödvinsburkarna ..utlagt på facebook..
1/11: Har tagit jordprover på ett par ställen och lämnat in till LMI i Helsingborg. När resultatet kommer får vi en idé om hur vi ska gödsla och kalka. Resultatet ska jämföras med tidigare års värden.

7/11: Resultat från jordprover visar att fortsatt näringstillskott i marken behövs. Kalium och Magnesium i rätt förhållande. Minstlika mycket till som vi lagt ut under året 2012. Och Kalk förstås, för att långsamt höja markens pH-värde.

8/11: Blå druvorna jäser inte längre. Burkarna klarnar långsamt till en angenäm klar och mellanröd färg. Inte så mörk, då vi inte macererat mer än någon timme.
Vita musten ska vi smaka på imorgon, men jäsningen verkar klar där också. Mätningar på den gör vi till helgen.

11/11: Vi har dragit om vita musten och mätt på den idag. Blev 12% alkohol, 8,6 gr TA per liter, och nästan "0" i fritt svavel! (= nästan allt redan förbrukat). PH = 2,98. Vinet har en fin färg, bra klarhet och medelstark arom av mogna frukter. Smaken är helt torr, med någon alkohol och medellång eftersmak. Syran märks tydligt ävensom lågt sockethalt. Vinet måste förstås lagras mer. Bara ca 1 liter gick bort i något grumlig jästtillsats, fast vi har även sparat detta och satt på en flaska för klarning. Vi har fyllt på svavel till 30 mg/l igen. Nu står det och klarnar en månad till. Ytterligare korrektioner väntar vi med.

13/11: Hämtade 200 kg kalk igår med släpet och kört in i vinodlingen med det. Där fastnade jag med "dragfordonet" (min bil) och står nu säkert och stadigt i gräset med nersjunkna hjul utan att komma därifrån. Ska försöka dra upp den med traktorn, .. om jag kan själv .. Fick dock ut ca 50 kg kalk i planteringen. Fortsätter med kalkningen idag.

14/11: Gick inte att dra upp bilen ensam. Får vänta en dag till.
15/11: Drog upp bilen med bil nr 2. Spritt ut 100 kg kalk ytterligare i raderna och även 20 kg på på det "blivande vin området" ner mot vägen. Veckans kalkgiva motsvarar en mängnd av ca 55okg/ha. Det borde varit lite mer, men jag ger mer i vår och fortsätter nästa år. All gödsling får anstå till våren, då gödslet lakas ur marken eller binder till lerpartiklar om det ges nu på senhösten, har jag lärt mej av kunniga på markområdet.
16/11: Har analyserat de senaste 3 årens markanalyser. Jag kan bara se marginella effekter av all växtnäring som jag spritt ut !. Måste fundera lite över detta. Kanske bör jag sprida ut ännu större mängder för att få upp de kritiska mineralvärdena ?.

18/11: Kontrollmätt vita vinet - aromen fin, smaken nu frisk och syrlig, men långsamt något mjukare än för några veckor sen. Fritt svavel hade gått ner lite igen.

19/11: Frost i Vingården på morgonen, -2 grader.
23/11: Har kört in traktorn i ladan för att kunna dra alla bultar där det läcker/droppar olja. Verkar vara mest från hydraulpumpen. Jag har fått fylla på tanken med hydraulolja två gånger denna säsong, 10 liter rymmer den.
Utan hydraulolja går det inte att lyfta redskapen och köra .
När traktorn är klar att köra igen, ska jag slå allt gräs i området och köra över med jordfräsen för att bereda marken till vårens nyplanteringar.
Denna gång har vi beställt "lågstamsplantor" och vi ska plantera utan växtrör. Bara binda upp plantorna vid den stolpe som varje planta får.
Grindstolparna vid infarten är på plats sedan en tid tillbaka, nu saknas bara toppstenarna. Dom är köpta och håller på att impregneras. Med lite tur får vi allt på plats och impregnerat och målat före perioden med frost.
Annars verkar det som dygnets medeltemperatur har stannat upp vid ca + 6 grader just nu.
26/11: Försökte sprida ut de sista 3 säckarna granulerad kalk i går (60kg). Kalken fastnade i spridaren då den var för fuktig och innehöll för stor andel kalkmjöl i st f granulat. (Köpt på Lantmännen i Viken).
I stället har jag gått längs raderna med en tillbringare och hällt ut kalken längs raderna (5,6,7,8,9,10,11) i en lagom portion. 60kg på 350 stockar blir ca 150gram per stock eller motsv ca 600kg/ha.
Inomhus håller jag på att sätta upp en ram för glasdörrar till besökslokalen på lediga stunder..
Utomhus i trädgården är det dags att gräva ner dom sista lökarna i rabatterna och gräsmattan, då det ser ut att bli mer frost till slutet av veckan. Vinterdäcken blev påsatta på bilen under början av veckan.

27/11: mekat med traktorn. Dragit alla bultar jag kommit åt. Fyllt glykol och 5 liter ytterligare hydraulolja. Någonstans i hydraulsystemet läcker traktorn som ett såll, när 3-punktslyften belastas..

28/11: Börjat putsa ner gräsytorna för nya planteringen. När jag var 95% klar stannar plötsligt traktorn. Efter lite funderande misstänker jag bränslebrist eller vatten i bränslet. Det är nermörkt och jag avslutar arbetet. Träktorn får lämnas.
29/11: Fick igång traktorn igen efter lite micklande och nytt bränsle och handpumpning av bränslet genom bränslrpumpen. Gjort klart med putsningen. Och har sen bytt från betesputs till jordfräs i 3-punktslyften där bak.

30/11: Kallt idag, nästan 0 grader. Lätt flygsnö från norr. Jag hann i alla fall fräsa upp halva marken där nya planteringen ska vara.

1/12: -1 grad och lite snö på marken. Allt utomhusarbete inställt. - Till våren ? - Eller som det brukar vara, någon vecka ?
3/12: Kallt, -10 på natten, och ett par cm snö. Länge sen det var så ..
Väntar på det vanliga Skånska tövädret i december ..

4/12: Vinter i Skåne.


5/12: Ingen mer snö som utlovats av SMHI idag - skönt. Dock ca -5 gr kallt på kvällen.

9/12: Idag fick vi lite påspädning av snön. Skånsk snöstorm och fygsnö och "Skånska kompakta drivor", som är tunga att forcera, men så länge dom inte är mer än 30 cm går det att ta sej igenom.
Dagtemperatur -1 gr, nattemperatur temp -10 gr.
10/12: Inget att rapportera ..br ..
13/12: Kallt. Stödeldar med ved i kaminen. .. br ..


Första flaskan .. - God arom och korrekt smak f.n.

16/12: Två dagar med töväder nu .. hoppas det varar länge ..
17/12: Grönt och vackert med barmark igen.

26/12: Har varit några dagar frost och lite snö ( < 10cm ). Just nu några dagar regn och angenäma plusgrader.
Gräset är grönt och vackert och gror säkert just nu.
29/12: Gräset är grönt och vackert igen .. lökarna börjar nog snart spira under ytan.
Vi har mätt och provsmakat vårt vita vin igen. Efter lite korrigeringar, får det fortsätta att vila på tanken.
Ev drar vi om det en gång till i helgen.
30/12: Omdragning av vitt vin. Arom OK, färg OK, smak - något mindre syra denna gång ..

2012 slut.

2013 Börjar.

3/1 : Grått och mulet hela tiden, men ca +5 grader och grönt gräs.
5/1 : Nässlorna och maskrosorna har börjat växa ..
10/1 : Lätt frost igen.
11/1: DMI spår fem dagar med temperatur under noll, innan allt blir som vanligt med plusgrader igen ..
13/1: Frost men ingen snö.
Vi har talat om hur vi ska vinterbeskära detta år, när vi har olika sorter och olika tillväxt inom varje sort. Dessutom är stockarna satta med lite varierande höjd på ympstället. Det kan således inte bli en typ av beskärning för alla stockar utan massor av individuella beskärningar. Dels för att få långsiktigt rätt fason på resp stock och dels för att få en viss skörd innevarande säsong.
Vi har utökat vår beställning av Chardonnay till en hel (kort-)rad, i st för bara några få stycken att provodla.
Så nu blir det 50st Cab. Cortis, 75st Solaris och 25st Chardonnay, som lätt utökning. Alla med kort stam.

14/1: Brr - DMI säger att vi har en iskall vecka framför oss. Vi kommer att få se temperaturen krypa ner till -10 eller mer. Tur att vi har köpt ved.!
16/1: -13 grader ute på morgonen. 14 gr inomhus på bottenvåningen .. Värmepumpen har inte orkat med kylan.
Det blir alltså elvärme och vedeldning nu under köldperioden. Kanske värmepumpen kommer igen vid "0" grader.

18/1: Läser allt jag kan komma över om Chardonnay's olika kloner, för att om möjligen hitta en lämplig sort för Skåne..
24/1: Ännu en kall vecka snart tillända.
Jag hann staka ut de kommande sex nya raderna innan tjälen slog till igen.

4/2: Skånsk vinter nu - kring 0 grader. Ibland snö, ibland frost, ibland tövöder. Just nu 1 cm snö.
DMI säger att det blir en kall period igen, med början på onsdag e.m.

9/2: Någon minusgrad och 5-8 cm snö.

11/2 : Vi har varit på föredrag på LMI för att ta del av de senaste rönen hur man utnyttjar gödnign och gödsel till stockarna på ett effektivt och för plantorna skonsamt sätt. En hel del nyare medel finns för att assistera plantorna i näringsupptag och på så sätt få mer växtkraft till stammar, blad och frukter. Samtidigt stärks plantornas motståndskraft mot mögel och andra sjukdomar och stockarna kan koncentrera sej på att producera aromrika druvor med tidigare mognad.
15/2: Några dagar tö och kring "0" grader.
19/2: Harar på besök i odlingen .. Dom kommer på natten och går in genom bräderna i grinden.
Det verkar som om dom är intresserade av det gröna gräset som ligger under snön.
Har inte sett några skador på stammar eller grenar.

23/2: Vi har bestämt metod för beskärning av Cabernet Cortis. Kraftiga plantor binds i en lätt båge ner mot cordonlinan och beskärs ca 3 dm före nästa stock. För svagare växande stockar efterstärvas en enkel guyotbindning eller får stocken växa fritt för bästa tillväxt.
De kraftigt växande stockarna kommer att tillåtas producera druvklasar denna säsong. För Regent, efterstävas en Guyotbindning till den lite högre liggande cordonlinan. Ett 10-tal av dessa Regentstockar har dött och vi får fundera på vad vi gör på dessa tomma platser. Möjligen kan vi tills vidare låta närstående plantor breda ut sej.
Solaris beskärs som tidigare - enkel Guyot, eller fritt växande där de är svaga.

26/2: Idag är sista dagen med lite snöfläckar kvar. Ska gå ut och mäta djupet på tjälen.
1/3: All snö borta. Tjälen minst 3 dm ner eller borta.
Vi har börjat byta stockarnas stödstolpar i bambu mot galvaniserat stål, 7mm diam. Bambu är för vekt och äts så småningom upp av marken.
Stödstolpar för de nya raderna är beställda.
Gräset har börjat växa eller iaf rest sej så att det går att klippa med lilla traktorn nu.
Vi har idag klippt och bundit upp ett 10-tal stockar för test av nya metoder och ny materiel.
Det är alltid tankeväckande att bestämma vilka grenar som ska sparas och vilka som ska bort, men en bra lösning är att premiera vinstockens egna val av kraftiga grenar för nytillväxt, snarare än att ta den "teoretiskt sett" bästa grenen, som kanske kan vara svagare, och låta den vara kvar.

4/3: Första 50 Cabernet Cortis beskurna och uppbundna vid +2 grader ute och blåst. Handskar på händerna förstås, för att vi inte skulle förfrysa oss.
Då dessa stockar är med ympstället vid marken, får de gå upp till cordonlinan och därefter böjas lätt mot nästa stock, och beskäras 20-30 cm före den.

9/3: Vi har vinterbeskurit ca 1½ rad av 11 st nu.
Det är kallt och blåsigt och lätt frost idag på f.m. och då är det svårt med arbetet .

10/3: Kallt, kallt men ingen snö. väntar någon dag med beskärningen ..
12/3: Försöker arbeta med att byta stödkäppar av bambu till dito av galvaniserat järn - - det går dåligt då bambun är spröd och fastfrusen i marken ( 10 cm tjäle ). Jag kan inte klippa ner och binda upp stockarna utan att ha en bra stödkäpp.

13/3: Och nu har vi plötsligt fått snö, efter ett par veckor av barmark ..
14/3: Tö på dagen och ner till -10 på natten. Inget arbete i odlingen.
18/3: All snö bortasmält nu - men snöstorm utlovad som kommer ev i morgon kväll eller den 20:e, onsdag.
23/3: Kalla nätter men långsamt varmare på dagen. Medeltemperaturen fortfarande under 0 grader.
Jordens temperatur är - 1 grad. Inget mer arbete på vinstockarna än.

27/3: Nu är 3 rader, drygt, färdiga. Dvs klippta, uppsnyggade och nerbundna igen.
Efter några års erfarenhet känns det bra att klippa stockarna - det verkar sitta i märgen nu när man vet hur vinet växer.

28/3: några stockar till bundna. Blåser kallt.
1/4: 280 stockar beskurna och uppbumdna nu. Flertalet med ny galvaniserad stödkäpp.
Vi kan se att invintringen kunde varit bättre för en del stockar. Det torra klimatet med snabba dygnsväxlingar mellan -5 och +4 grader tär hårt på yttre delarna av förra årets grenar. Troligen fattas Kalium i upptaget.
Vi har ändå planerat med en ökad Kali-Magnesia giva nu i april, när tillväxten startar.

3/4: Har börjat fräsa upp jorden i nya vinplanteringen men kan inte köra djupare än ca 10 cm än. Det går förstås, men det frestar på jordfräsen hårt .. och det är inte bra.

5/4: Har fräst lite till, men fortfarande är det lite tjäle i jorden vid 15 cm djup. Alla stenar som kommer upp tar jag bort för hand och lägger i högar för senare bortkörsel. Jorden är fin och mörk i det nya området.
Vi har införskaffat en jordborr till traktorn, för borrning av hål till ändstolpar och vinstockar. Det går att gräva för hand, men nära 200 hål är jobbigt, speciellt när stolparnas och jordankarnas hål ska vara 70 cm djupa.
Den nya ytan blir ca 450 m2 (inklusive vändslingor och traktorspår ca 650 m2), så det tar en del tid att preparera, även med traktorns hjälp.
Vi fortsätter att beskära och binda upp. Stammarna är mjuka och följsamma och knäcks inte vid nerböjningen.
Det är varmt i solen och handskarna behövs inte längre.


6/4: Samlar material till de nya vinraderna - stolpar köpta.
7/4: En halv rad till klar, med nya stödpinnar och uppbundna stockar..
8/4: Inköp av 150 Kg Kali-Magnesia = 30% K2O och ca 8% MgO2.

9/4: Kört ut och spridit ut ca 80 kg i den befintliga odlingen och 45 Kg i den nya marken.
Därefter fräst hela ytan ner till 16 cm, och plockat massor av sten efter det.
Druvstockarna har börjat släppa ifrån sej saven - bra tecken.

10/4: Jordborren kom idag på en lastpall och visade sej vara en byggsats .. Det tog större delen av dagen att montera den, dessutom behövde jag åka till Jula och köpa en ny polygrip och en ny större skiftnyckel.
Efter provkörningen av borren i marken framför ladan fastnade borren en halv meter ner i marken - omöjligt för min kompakttraktor att lyfta upp... Har jag köpt en för tung jordborr ?. Fortsättning i morgon ..
12/4: Jordborren loss. Efter att ha varmkört traktorn och gasat lite gick ekipaget att lyfta. Kanske går den i alla fall att använda till att borra hål för nya stockar och stödstolpar..vi får se..
Nu återstår bara drygt 100 stockar att beskära och binda ner.
När det är 5 grader ute, som nu, går det bra arr vara ute och arbeta. Marktemperaturen 10 cm ner är nu +3,5 grader.
Dagens lätta regn, det första på flera veckor, får utspridda näringsämnen att sakta lösa upp sej.

En till rad klar - två rader kvar.

14/4: Beskärning.
15/4: Beskurit 10 till .
Hundvalpen biter i stammarna - inte bra ..
Skönt att arbeta ute vid 16 grader.
Årets första graddagar inträffade idag !

16/4: 20 st kvar att beskära.
Idag blev det över 20 grader varmt under solen, som sken från en klarblå himmel. Konstigt att det kan vända så fort ..

17/4: Försommartemperatur. Blå himmel. Alla rader ansade.

19/4: Har börjat märka ut nya planteringsområdet. Första set om 5 stödsrtolpar i radernas början, är ditsatta.

21/4: Har testkört jordborren igen i lös jord = fungerar om man bara borrar 2 dm i taget ..
22/4: Väntar på att knopparna ska utvecklas.
23/4: Har plockat avklippta fjolårsskott för att ha som testplantering av sticklingar. Dom står i vatten ett par dagar i väntan på utsättning och därefter förväntad rotning. Det är inte alla som lyckas med det ..
28/4: Var på mässan Intervitis i Stuttgart i 3 dar, och såg på tillbehör och nödvändiga arbetsredskap i en vinodling.
Här hemma har nästan inget hänt med knopparna på vinet. Stuttgart ligger nog minst 3 veckor före oss i klimat.
På mässan lärde jag mej bl a om hantering av sticklingar. Vi får se om det fungerar.

29/4: Idag planeras att :
- samla sten i gamla vinrader och på nya området, 100% klart,
- kratta upp alla nerklippta grenar så att det går att köra gräsklipparen mellan raderna, 100% klart,
- testköra jordborren igen i ett par hål på nya området, 100% klart,
- göra bokslutet klart, 95% klart,
- deklarera på nätet, 100% klart,
- börja med en fika. 100% klart,
Knopparna verkar vara mycket sena i utvecklingsstadiet, kanske 2 veckor - inte bra.

2/5: Vi har fått hem våra nyinköpta druvstockar från "Vingården i Klagshamn" , 150 st.
Dom är satta svalt i jordkällaren, 25 st i var sin hink med vatten.
Vi ska starta planteringen (planerat) när våra andra pågående markarbeten gör ett uppehåll om någon dag.
Nattfrost inatt igen.. troligen var det sistgången för denna våren.
Passar förstås bra att knopparna inte brytit ut än ..

4/5: Borrat hål och satt 25 Cabernet Cortis.
Plommonträden börjar blomma. Forsytia i full blom.
Varmt i luften.

5/5: Varmt , men knopparna har inte brutit ut än..
Har satt ytterligare 25 Cab. Cortis samt 25 Chardonnay idag.
Nu återstår bara 75 st att sätta.

7/5: Knopparna sväller och blir runda små bollar som går i orange.
Har varit ute och planterat klart och vattnat 4 nya rader nu. Fattas stödstolpar och linor dock.
Jag har fått punka på v framhjul på traktorn, Troligen är det ventilen som ska justeras.
Har börjat vattna stockarna nu. Har hunnit med 4 - 5 rader.

8/5: Lite regn idag - räcker dock inte på långa vägar mot torkan i marken.
Det börjar komma små knoppar på de 100 nysatta plantorna.
Pumpat v framdäck och fått in traktorn från äkern.

12/5: Enstaka knoppar kommer att slå ut i morgon (13:e maj).

Den lilla miniatyrhunden assisterar då och då vid grävning och bevattning i raderna.
.
Många plantor har inga knoppar än .. hoppas bara inte att den sena våren med omväxlande frost och solsken har slagit ut dem.
Det har regnat lite de senaste dagarna, inte så torrt längre i marken.
Gräset växer så det knakar mellan raderna, måste klippas i morgon.

14/5: Solaris knoppar börjar långsamt öppna sej.
Cab. Cortis på rad 1 o 2, verkar ha lidit svårt av omväxlande värme och frost under många dagar på senvåren. Det vi klippte i mars och som då savade längst ut i snitten, kan vara dött ända in mot "huvudstammen" nu.
En del stockar har bara knoppar på stammen upp mot cordonlinan och en del stockar ( 20% ? ) verkar livlösa då knopparna inte synts utvecklas. Vi får avvakta och se ..
Solaris har också lidit och 2 - 3 % kan ha strykit med där, men de flesta kommer tillräckligt bra.
Har f.ö. satt ytterligare en rad med 25 st Solaris idag. Det finns redan små knoppar på dessa nysatta plantor.

15/5: De nysatta Chardonnay har många små knoppar - ser bra ut.
Vi måste beställa mer tråd, galvade plantstöd, ankare till ändstolpar och lita annat smått.
De kvarvarande ännu ej satta Solarisplantorna ska jag gräva ner på de ställen där Solarisstockar dött ut. Kanske är det på 10 - 15 ställen av de 575 Stockarna.

17/5: Kommunens vattentryck så lågt att det inte går att vattna !.
Har vattnat rad 1 o 2 av Cab. Cortis igår.

21/5: Just nu växer Solaris sp det knakar.
Men en hel del stockar har inte klarat sej under det svåra vädret i april, med återkommande kyla och omväxlande varma dagar och frostiga nätter.
Efter en kort period i mars med tillräcklig värme för att stockarna skulle komma ur vintersömnen, blev det plötsligt rejält kallt igen.
Den perioden tycks ha knäckt ett par procent ( max 5% ) av vår Solarispopulation. Dom levde bevisligen när vi beskar dem i mars månad.
Men Cabernet Cortis tycks ha fått ännu mer stryk .. fortfarande inget synbart liv i ett 30-tal av dessa stockar .
Dessutom tycks ett stort antal C.C. torkat in ända ner till ympen, 10 cm över maken.
På många är det i alla fall liv i "huvudstammen", så dom får väl skjuta skott därifrån, så ser vi hur det blir, om vi kan ta ut någon skörd alls från dessa ..
Vi väntar med den slutliga bedömnungen till i juli, då en del stockar kan vara mycket sena ..
Alla nysatta C.C. resp Solaris växer som väntat skapligt , f.n. Dock växer våra nya Chardonnay allra bäst, och det var trevligt.
..
Solaris, 21a maj...................................................................................Chardonnay just knoppad.

22/5: Det regnar bra nu. Fint för alla stockar, inte minste de nya..
Igår kväll hann jag sätta endstolpar av trä på de nya raderna ner mot vägen.
Återstår cordonlina och ankare på alla rader samt några stödstolpar i mitten av nya planteringen.
På natten mot fredag ska det bli kallt - frost i inlandet. Troligen inte här.

25/5: Varmt och vackert igen, men fortfarande långsam tillväxt.

27/5: Vi har börjat gå över stockarna och ta bort skott som inte bidrar till önskat produktionsutbyte och tillväxt.
Våra två nyaskänkta hittekatter, som ska hjälpa oss med bekämpningen av odjur runt ägorna, har visat sej ute några gånger. Den ena ("Vitis") har dragit till granngården och dess mathoar, men den andra ("Lisa") är kvar hos oss och verkar trivas.
I morgon ska det bli fotografering här på gården - får klippa gräset halva dagen..

28/5: Har gjort snyggt och fint på gården inför dagens fotografering.
Plockat bort skott som inte ska producera druvor..

29/5: Har rensat bort fler skott som inte ska vara med på Solaris ..
Cab Cortis har tagit hårt med stryk. Fortfarande ser det ut som 25 % av stockarna torkat ut och inte kommer igång. 50% kommer långsamt igång, men ingen skörd kan förväntas detta år.
Har fått veta att flera odlare har samma problem med den del stockar.
Så här har scenariot varit :
- mars : vintern slut och 5 - 7 grader i luften , torka i marken. Grenarna savar bra vid beskärningen.
- april: tjäle i marken och omväxlande varma dagar och kalla nätter, tjälen släpper inte när luften närmar sej 15 grader. Fortsatt torka. Stammarna som troligen börjat växa under mars, torkar ut, då rötterna inte kan leverera näring eller vätska. Stammarna har då torkat ut och kan inte ta emot ev näring från rötterna.
- maj : tjälen har släppt och rötterna komme igång. De stammar som inte torkat, komer långsamt igång.
Fortfarande behövs mer vatten i marken.
Blomningen kommer att bli försenad, skörden mycket sen, troligen.
Den lilla jaktlabradoren har nu växt en månad till och väger 13 kg.

30/5: Vattnat igenom hela nyplanteringen och rad 1 o 2 och halva rad 3 o 4.
slangen räckte inte längre då den vart överkörd av gräsklipparen, där den låg dold i det höga gräset, häromdan.
Plockat bort en del skott som inte ska bära druvor, utan bara drar näring från stockens rötter ..
Bilderna från kommunens fotografering av vinrader med statister, lär ha blivit bra. - Kul när man ansträngt sej en del att få fint.

31/5: Fortsatt vattna.
Raderna 1 - 6 är nu klara. Jag tycker mej redan se grönare och blankare blad på de nyvattnade delarna.
Vattningen avbröts av hastigt regnväder ..

2/6: Visning av gården för några besök från nyinvigda "Kullaleden".
Har satt upp nya skyltat på raderna.
Alla gräsmattor klippta, och några kör med slaghackan runt planteringen.

5/6: Rensat lite ogräs. Dragit cordonlinan på 2 nya rader och spännt upp ändstolparna.

8/6: Nya planteringen har fått ca 2 liter vatten per planta.

10/6: Nya planteringen har fått ca 4 liter per planta idag.
Måste snart rensa ogräs - det börjar växa sej friskt.

11/6: Vattnat raderna 7, 8, 9, 10, 11. Samt klippt gräset.
Bygge av vineri påbörjat under veckan. Gamla golvet uppskuret och uttaget. Grunden till nya golvet och ny säkringsgrupp i elcentralen gjorda.
Besökslokalen har fått en ny ingångsdörr av glas.

12/6: Sticklingarna (Solaris), som jag tog i våras och satte i en hink med vatten, har nu planterats i sandjord blandad med humus, i en "grolåda". Där ska dom stå varmt och fuktigt i 2 veckor ca för att bilda rötter. Därefter i ett par veckor i normal temperatur, allt för att snabbare rota sej.
Om det blir en mild höst, kanske dom får stå utomhus i marken över vintern. Annars i växthus, om leverantören av växthuset ( 2 månader sent f.n. ) håller vad dom lovar ..
Ska börja klippa ner stammarna på de Cab. Cortis som torkat in och börjat växa längre ner på stammen. Plantor som inte visar livstecken, klipps ner till ympstället, för att hoppas på att någon av dessa repar sej. Fortfarande gäller att ca 30 % av dessa torkat och inte visar livstecken.
De Solaris som visat svagare utveckling under våren har fått extra mycket vatten, i hopp om att detta är en del av problematiken.
Ska försöka hinna vattna 2 rader till nar jag klippt lite stammar.

13/6: Äntligen lite regn.
Nedklippning och ny uppbindning av Cab. Cortis påbörjad.

16/6: Blåsigt idag. Har köpt en ny trimmer från Bosch, och den går lite bättre att ta bort ogräs mellan plantorna, dock inte perfekt ..
Kultivatorn och kabelplogen till traktorn ( kabelplogen går att använda som alvluckrare ) och som jag köpt och fått hitfraktat av Göranssons AB, håller jag på att skruva ihop och skall prova s s s m . Då traktorn bara är på 25 hp, får jag nog köra mer än en vända i samma spår, för att får bra resultat i marken.
Bygge av vineri fortskrider med att allt betonggolv är upptaget och lagt utanför ladan .. med vad det nu innebär för problem att komma till ..

19/6: Har snyggat upp ett par dagsverk inför nästa veckas besök och orienteringar om svensk vinodling och dess villkor.

24/6: Det växer frodigt, dock mest ogräs.
Vi har klippt alla ytor och snyggar till så långt det är möjligt (med alla pågående byggnationer),
inför ev besök och förhandlingar om gårdsförsäljningen i morgon.

26/6: Har varit på Borgeby lantbruksdagar nästan hela dagen och vandrat omkring i lervällingen, blåsten och regnet. Jag har i alla fall sett på den utrustning jag ville se ..

28/6: Ogräset hat snart tagit överhanden i raderna. Vi sliter och rensar för hand. Så länge marken är fuktig går allt att dra upp utan alltför stora krafter.
På de nya raderna har jag börjar sätta ut planteringsrör, som jag lånat av en granne/vinodlare. Plantorna växer bättre inne i röret och det är lättare att hålla ogräset borta utanför röret. Egentligen bör det vara bar jord i en cirkel om 25 - 30 cm runt varje planta, men där stockarna växer, växer dom i allmänhet bra.
Blomningen på Solaris verkar vara nära nu. Jag har lagt på lite svavel (som näring förstås..) för att det skall finnas i klasarna, när de slår ut. = mindre risk för mögel o röta.

29/6: Blommor på många av Solaris idag. En vecka tidigare än förra året.
Trots att våren varit säkert två veckor sen, börjar Solaris blomma idag.
Sen är nu plantrör satta på 51 av de nya plantorna. Det tar lite tid, för vegetationen under de nya plantorna måste först rensas bort för hand, innan rören kan sättas dit.
Alla raderna har fått Svavel (som näring förstås)..

30/6: Ogräsrensning har pågått hela helgen av alla arbetande på gården. Hunden "Hambo", 5 mån, verkar kunna skilja bra på vin och annat (dvs ogräs) och kan även skilja på dött material av vin och annat !. Dvs vad han får bita i och vad som man inte får bita i ..
F.ö. kallt hela dagen ända in på eftermiddagens senare del då solen kom.

5/7: Har börjat köra gräsklippning och tuktning av ogräs med stora traktorn och slaghakan där bak.
Uppbindning och trimmning av stockar ca en timme varje dag.
Det blir rejält varmt i växthuset, trots öppnade takfönster.
Sticklingarna är insatta i växthuset och vattnade.

8/7: Solaris verkar få en utdragen blommning. En del plantor har inte börjat blomma än.
De stockar som växer, har fin färg på bladen, även om ett antal stockar fortfarandr växer svagt (långsamt).
Har satt ut ett antal plantrör till nu. Fortfarande säkert 100 kvar att sätta ut.
Marken blir torrare nu och ogräset svårare att dra upp.
De stolpar som saknas i raderna (ca 10 st) blir då också svårare att få ner i marken,

9/7: Arbete med byggnationer på gården hela dagen.
Fått vara organisatör av pågående jobb, så inget eg jordbruksarbete har hunnits med.
Alla sorters stockar blommar nu. En del Solaris tycks dock ha torkade fruktar i blomställningarna,

14/7: Torka i många dar nu. Nya plantor har fått vatten.
Kommunens vattentryck är uselt, så vattning tar lång tid.
Vi fortsätter att bekämpa ogräs, fast med olika metoder.
Dags att klippa allt gräs i morgon igen.
En del plantor av blå druvor visar tecken på Mg-brist - svårt att åtgätda ( utan sprutning) i torkan.
En del Solaris visar tecken på Kalium-brist, vilket likaledes är svårt att komma till rätta med utan regn.

Vineriet börjar ta form, de flesta väggar är putsade och dörrar är beställda.
VA-ingjutet i golvet. Lite elsystem kvar att flytta.
Golvet ska kaklas, väggar målas och nytt innertak sättas upp.
Till vänster syns "ingångssluss", till höger ingången för lastpallar mm.

18/7: Verklig torka, Har inte fallit en droppe regn på hela juli månad nu.
Vattnar då och då på nya plantor och stockar med grudare rötter ("lågstamsplantor").
En och annan planta klarar sej inte längre - kan det vara torkan eller virus ?

Har för säkerhetsskull vattnat rikligt här ..

27/7: Äntligen lite regn.
5-6 stockar till har dött av torkan. Inte bra.
Dags att göda och vattna lite till nu tror jag.
Verkar bäst med N-P-K och K-Mg tillsammans med S.

3/8: En vecka hett och torrt väder mellan varje regnskur.
Fortfarande dör någon stock per dag, trots vattning. Har fått bekräftat att samma fenomen sker på fler ställen i Skåne, inte bara i vinodlingar.
Har vattnat alla rader och sprutat som planerat med näringslösningar. S(0,5%), K-Mg(0,4%), NPK(ca0,3%). - Ska nog göra om det med något högre koncentration av N-P-K och K-Mg, säg 0,5 % i stället.
Vineriet är nu kaklat och målat. Vi väntar på dörrarna som kommer om en månad. Nu ska vatten anslutas och möblering ske, samt ny el dras.

Grönskörden har börjat, lite sent dock.
Max 2 klasar per skott och max 10 per stock. Skott med otillräckligt bladverk får max 1 klase eller ingen alls.
Samt - inga druvklasar alls på "ansträngda" vinstockar.
Ca 30 % av klasarna tas bort i denna gallring.
Många kilo (20 kg?) potentiellt mogna klasar försvinner per rad genom detta.

4/8: Idag har stockarna fått sprutad näringslösning igen. Ca 0,5% av vardera mono-K resp Bittersalt (Mg), uppblandat i 0,1% S.
Har vattnatraderna 7-11 innan vattnet tog slut i gårdsbrunnen.

11/8: Senaste veckan har det kommit regn så det räcker. Fortfarande dör dock några stockar i veckan , troligen pga frostskador och rotskador under den sena våren. När plantorna belastas med högt tillväxttryck, orkar dom inte längre då de är skadade sen tidigare ..
Färgen på bladen är bättre nu, men ännu mer Kalium ska troligen till för bättre gröna blad.
Druvorna utvecklar sej bra. Fortfarande klipper jag bort klasar från svagare stockar då och då.

13/8: Regnskurarna avlöser varandra nu sen några dagar tillbaka.
Under senaste månaden har ett 20-tal av våra solaris ( och några andra ) stockar dött av "plötslig uttorkning eller näringsbrist". Processen går på en 3-4 dagar bara från vissnande blad till "bruna höstlöv". Troligen är detta en effekt av frostskada under våren och sen att stocken inte orkar med en hög tillväxttakt under sommaren. Fler än vi har drabbats av detta.
Vi har passat på att dra nytta av vädret och gödsla mer till våra djupt liggande rötter.
Således har Solaris på raderna 3-11 fått giva av Kali-Magnesi 10-15 Kg motsv. ca 5o kg per ha i raderna, och NPK med spårämnen ca 20 kg motsv. ca 80 kg per ha. Den stora mängden har jag kommit fram till då näringsupptaget hitintills varit dåligt på många rader och då det uppenbarligen tar lång til för en gödselgiva att nå ner till rötterna.
Ogräset beräknas väl också ta till sej en hel del av detta, då vi inte lyckats hålla efter ogräset med handkraft. Maskiner för ogräsrensning har jag inga bra och sprutning är inte tillåtet för bekämpning.
De nya stockarna växer alla bra. några spaljestolpar och merparten av stödlinor saknas fortfarande.
Vineriet är kaklat och anslutning av vatten/avlopp samt el och visst möblemang återstår. Några nya tankar därinne behövs också.

14/8: Hagelskur igen idag..
Vattenhinkarna utomhus är mer än halvfulla, vilket skulle indikera 200 mm regn, men meterologidata säger ca 70 mm på 6 dagar.
På en del klasar börjar det finnas bruna druvor .. dags att svavla igen.
All utlagd gödsel är nere i marken nu.
Många stockar visar bra tillväxt i topparna. Bara någon enstaka planta till har dött senaste dagen ..

17/8: En del plantor med klasarna mot väster, har drabbats av hagelskador. Jag har gett extra svavelnäring (besprutning 0,4% S) på alla Solaris. Både från väster och från öster sida om raden.
Har fått reda på att vi har en virussjukdom på de plantor som dött "ESCA" - är allmänt utbrett på kontinenten.
Det påverkar också druvorna på en del stockar.
Med vatten och bra näring minskas utbrottet.

21/8: Hagelskadorna blev värre än jag antog. Alla klasar mot väster och utan skyddande blad har drabbats. Av haglet blir det först ett litet hål i druvan, sedan börjar den mörkna och spricker sen.
Kanske hälften av klasarna drabbats av detta.
Jag går ut och klipper bort druvor i klasarna då och då under dagen, men det är ett tidsödande jobb och jag kommer inte att bli färdig med det tror jag.
På friska klasar ligger nu Oe-värdet på 30 - 55. Således bra.
Hela nyplanteringen växer bra.
Det har torkat upp lite i odlingen och vattnet sjunker långsamt undan i dikena.

28/8: En del mjöldagg har drabbat Solaris. Det är troligen det som får en del klasar att få druvor som spricker ..
Vi har den senaste veckan rensat bort blad framför klasarna på raderna 3 tom 7. Vid detta arbetet ser man en del stockar som inte mår bra och behöver ytterligare hjälp med vatten och näring för att överleva på sikt.
Gräset växer i rekordfart mellan raderna - måste klippas minst 1 ggr per vecka. Ska ut och rensa ogräs i raderna mellan plantorna i morgon också.


2/9: Sockervärdena har stigit senaste veckan och låg på 53 - 70 vid mätningen.
Det är tidsödande att rensa klasarna från dåliga druvor som annars skulle kunna smitta friska druvor.
Föreningen Svenska Vinodlare höll årskonferens i helgen, med trevliga föredrag och årsmöte.
Där lärde vi oss (..ny teori..) att det troligen är tjälen och torkan som tagit musten av våra stockar, på så sätt att rötterna utarmats och inte kunnat växa när övre delen av stocken startat tillväxtfasen och behövt mycket näring. Då roten utarmats på egen näring har den långsamt förtvinat. När roten sen dör, dör plantan efter ett tag ..

15/9: Sockerhalten ökar i druvorna, syran har gått ner.
Fortfarande en hel del druvor angripna av botrytis och en del har fått mögel som bildats efter att hagelstormarna spräckt druvor. En del av dessa druvor smittar näraliggande andra druvor , så en Viss sortering måste till vid skörden.
Nya planteringen växer bra. - Så bra att jag måste dra fler och högre liggande stödlinor nu.
Denna vecka ska dörrarna till vineriet monteras och VA påbörjas.


Här skulle kanske rensats lite bättre bland klasarna - men visst ser det trevligt ut.

18/9: Fortsätter klippa bort angripna druvor på några rader.
Inga fågelnät uppsatta i år .. verkar gå bra ändå ..
Solaris har fortfarande gröna kärnor i huvudsak - inte klara än ..

19/9: Druvorna behöver nog ca 2 veckor till för att mogna ut .. i alla fall minst en vecka.
Idag var sockerhalten :
Solaris 78 - 85 Oe, ( med ljusgula kärnor ), (syra ej mätt),
Cab. Cortis ca 65 Oe,
Regent ca 60 Oe.
Inga fågelnät eller getinfällor är uppsatta hos oss.
Vineriet har fått ytterdörrar nu och nya tankar är hämtade hos Murre och Lena i Klagshamn ( "Vingården i Klagshamn" ) för fermentering och lagring.

20/9: Vi på Kullahalvön ligger nog ca en vecka efter i mognad jämfört med södra (/-östra-?) Skåne.
Lokalklimatet är så i just år.
Det betyder att skörden blir tidigast om ca en vecka.
- Få se hur länge vi vågar hålla den kvar på stockarna ..

21/9: Våra druvor med röta verkar ha ädelröta som mest. Med hög sockerhalt.
Vi har skaffat ett annat jäst som ska ta tillvara aromen bättre för dessa druvor.
Provisoriskt vatten är nu framdraget till vineriet med en kran därinne. Avlopp ej klart.
El pågår. Fläkt ej klart. Sakta kommer inredning på plats.
Allt ska vara klart till den 29:e sept, då vi fått extern tilldelning på lite must att jäsa.

22/9: Antalet graddagar passerar just 1000 st. Det är dåligt - borde varit ca 1100 st.
Har klippt gräset i hela planteringen idag.
Druvor med ädelröta smakar bra och har en sockerhalt på 100 Oe eller mer.

23/9: Sista väggen i vineriet finsnickras idag. Sen ska ventilation in.
Mesta elen är dragen. Vattnet dock bara provisoriskt, men förväntas leverera vatten.
Avloppet/dräneringen pågår ..
Det känns som det är nära skörd just nu .. ska ut och mäta igen ..

25/9: SKÖRDETID ! .
De närmaste veckorna ska enligt DMI innebära både frost och mycket regn därefter.
Därför väljer vi nu att skörda vinodlingen i slutet av denna vecka ( lörd. d 28:e sept ) , för att inte utsätta druvorna för alltför stora risker.
Det blir då dag nr 92 efter första blomningen.
Socker är skapligt, dock lite varierat. Ädelröta finns i odlingen.
Syran har gått ner. Kärnorna inte mörkbruna, men någorlunda bruna i vart fall.

27/9: Ingångar till vineriet. .

Blivande labb., och Första tankar på plats..




Läs mer under rubriken : "Senaste händelser i Vingården .." , här till vänster.
(*) Betyder : "ta inte efter utan vidare .. Kan vara kontorversiellt eller inte helt rätt, som vi senare lärt oss !